EKONOMIJA

MMF preporučuje ukidanje mjera agencija za bankarstvo

Centralna banka trebala bi povećati naknade, a agencije za bankarstvo ukinuti mjere koje narušavaju kamatne stope, apelira MMF

MMF preporučuje ukidanje mjera agencija za bankarstvo

Međunarodni monetarni fond preporučio je vlastima Bosni i Hercegovini da dopuste rast kamatnih stopa te s tim u vezi apelirao da agencije za bankarstvo ukinu mjere kojima su kamatne stope ograničene. 

Izvršni odbor MMF-a je nakon zaključenja konsultacija sa Bosnom i Hercegovinom 30. avgusta saopštio da agencije za bankarstvo trebaju ukinuti mjere koje narušavaju kamatne stope, te da trebaju ojačati praćenje i pripravnost za krizu, uključujući i putem strogog i pravovremenog provođenja svih prudencijalnih i korektivnih mjera. Naglasili su potrebu za unapređenjem razmjene informacija i uspostavljanjem fonda za finansijsku stabilnost za cijelu zemlju da bi se olakšalo restrukturiranje banaka i osigurala likvidnost u izuzetnim slučajevima.

Apelirali da se ne prihvataju pozivi Centralnoj banci da finansira entitetske budžete ili da kreditira privatni sektor. Centralna banka bi trebala dodatno povećati stope naknade za rezerve banaka da bi smanjila razliku u kamatnoj stopi u odnosu na eurozonu i smanjila rizik za odliv kapitala u izuzetnim slučajevima.

Direktori MMF-a su pozdravili korake koje su vlasti pravovremeno poduzele da bi ojačale aranžman valutnog odbora, koji je do sada dobro služio zemlji. 

Podsjećamo da su agencije za bankarstvo FBiH i RS donijele odluke o privremenim mjerama za ublažavanje rizika rasta kamatnih stopa kojima je previđeno da će banke morati da izdvoje više sredstava na ime kreditnog rizika, a što smanjuje njihovu profitabilnost,  ukoliko povećaju kamate za više od dva posto. Odluka je na snazi do kraja 2023. godine..

Foto: CBBiH

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
2.5
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.