EKONOMIJA

Nastavlja se izvoz bh. mesa u Tursku

Krajem septembra će za Tursku krenuti drugi kontingent, u okviru kojeg je planiran izvoz oko 2.000 bikova

Nastavlja se izvoz bh. mesa u Tursku

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da će krajem septembra biti nastavljen izvoz goveđeg mesa u Tursku.
Košarac je podsjetio da je ove godine dogovoren izvoz ukupno 1.000 tona goveđeg mesa na tursko tržište, te da je sredinom marta realizovan izvoz prvog kontingenta mesa.

- Krajem septembra će za Tursku krenuti drugi kontingent, u okviru kojeg je planiran izvoz oko 2.000 bikova. Procjenjujemo da će više od 80 odsto količina biti obezbijeđeno sa farmi iz Republike Srpske - naglasio je Košarac.

On je u izjavi za Srnu istakao da je firma iz Federacije BiH potpisnica ugovora o spoljnotrgovinskom prometu goveđim mesom sa Turskom, dok uslugu klanja vrši kompanija "ZP Komerc" iz Bijeljine, koja je, kako je naveo, prepoznata i etablirana kod nadležnih turskih inspektora kao kompanija koja na kredibilan način i u skladu sa standardima obavlja posao.

Izvoz na tursko tržište omogućen je na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini BiH i Turske.

Ministar je izrazio zahvalnost turskoj strani koja je, kako je istakao, pokazala razumijevanje za potrebe domaćih izvozno orijentisanih kompanija.

Foto: Pexels

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
2.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.