EKONOMIJA

Dogovoreni završni koraci za otvaranje fabrike Mubea

Sada se govori o čak 1.000 zaposlenih radnika u prvom krugu, a još 500 radnika kasnije i ulaganju u iznosu od 150 mil EUR

Dogovoreni završni koraci za otvaranje fabrike Mubea

Tokom Invest Foruma održanog u Banjaluci dogovoreni su završni koraci za otvaranje fabrike za proizvodnju automobilskih dijelova u Prnjavoru respektabilne njemačke kompanije "Mubea".

Fabrika bi, kako je rečeno, trebalo u prvom krugu da zaposli 1.000 radnika, a onda je planirano zapošljavanje još 500 radnika. Investicija je vrijedna 150 miliona eura.

Više od 300 učesnika, među kojima privrednici i potencijalni ulagači iz 22 zemlje regiona, Evrope, Azije –  prisustvovao je forumu, koji je, prema navodima organizatora  Investiciono-razvojne banke Republike Srpske premašio sva očekivanja.

Dražen Vrhovac, v.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, kaže da su investitori tokom foruma pokazali veliko interesovanje za ulaganje. Među njima su i velike svjetske kompanije: Socar Group, azerbejdžanska nacionalna naftna kompanija, turski Doğuş Group, Alcazar Energy iz Ujedinjenih Arapskih Emirata…

Kompanija Alcazar Energy iz Ujedinjenih Arapskih Emirata pokazala je interes za ulaganje u Republiku Srpsku u oblasti obnovljivih izvora energije, kao što su vjetar i solarna energija.

– Atraktivno poslovno okruženje i stimulativna poreska politika glavni su motiv za ulaganje. Kompanije sa istoka u Republici Srpskoj, recimo, vide idealno mjesto za dolazak u Evropu, jer ulaganjem u Republiku Srpsku imaju pristup tržištima od 600 miliona građana na principu slobodne trgovine, a na osnovu sporazuma: CEFTA, Sporazum o slobodnoj trgovini BiH sa Turskom, EFTA sporazum… – rekao je Vrhovac.

Među zainteresovanim investitorima je i austrijska kompanija Infiniti medija, AIM Global foundation iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, više kineskih kompanija iz raznih privrednih grana od trgovine, poljoprivrede, finansija, prerađivačke industrije, IT sektora… Kinezi su izrazili želju za saradnjom u oblasti drvoprerade, prerade morskih plodova i njihovog plasiranja na tržište EU, kao i interes za osnivanjem kineske banke na teritoriji Republike Srpske.

Foto: IRB RS

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.