EKONOMIJA

Kineska ofanziva u Neumu: Osvajanje bloka 7 TE Tuzla

Izgradnja bloka 7 TE Tuzla gotovo neočekivano postala je glavna tema 16.savjetovanja Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE u Neumu

Kineska ofanziva u Neumu: Osvajanje bloka 7 TE Tuzla

Izgradnja bloka 7 termoelektrane Tuzla gotovo neočekivano postala je glavna tema 16.savjetovanja Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE otvorenog u Neumu u nedjelju uvečer. Tokom prvog radnog dana ovog skupa čiji je generalni pokrovitelj kompanija Energu China International Group o tome se govorilo i prije i poslije podne. Trebalo je i u predvečerje na press konferenciji ali se kineski partneri nisu pojavili pred novinarima. No od izgradnje bloka 7 nisu niti će. To je rečeno tokom prezentacije kineskih investicija u Bosni i Hercegovini i regiji sa naglaskom na alternativno rješenje kada je u pitanju oprema koju bi u Tuzli trebalo instalirati umjesto Siemensove, što je ključni razlog da ta najveća investicija u BiH ne započne kako je najavljeno.

Prema dosadašnjoj prepisci sa kineskim partnerom, spominjanoj i ovom prilikom, nije odustala ni Elektroprivreda BiH ali se njeni direktori nisu pojavili na ovim razgovorima!?  

Šesnaesto savjetovanje CIGRE započelo je dodjelom priznanja ove strukovne organizacije zaslužnim članovima i osobama van BiH koje su doprinijele  razvoju elektroenergetike i afirnaciji Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE. Tri uvodna referata u fokusu su imala uticaj globalnog zagrijavanja na budućnost elektroenergetskog sistema (Krešimir Bakić, Slovenija), energetsku tranziciju (dr. Nustafa Musić, ELP BiH) te tržište energije i obnovljivi izvori (dr.Omert Hadžić BiH i i David Gebec, Slovenija). Bakić je ustvrdio da proizvodnja električne energije putem solarnih panela i vjetroelektrana ubrzano zamjenjuje sagorijevanje fosilnih goriva u termoelektranama što će se u ne tako dalekoj budućnosti odraziti na pad cijena struje za čak  39 posto! Nije spominjao nuklearne elektranem, a na pitanje ovog autora kakva je njihova sudbina rekao je da su male nuklearke idealne za male zemlje, a velike snage 1,000 megavata, poput one čija se izgeadnja zagovara u Sloveniji, "totalna glupost".

Na sesijama studijskih komiteta započela je prezentacija prvih od ukupno 132 stručna i naučna referata čiji su autori  iz BiH i zemalja u okruženju. Ako je suditi po broju od deset postavljenih pitanja autorima najveću pažnju je privukao rad Andrijane Kaljević, Gorana Nikčevića i Dragfutina Gardaševića (Crna Gora) o primjeni mjera zaštite i zdravlja na radu u elektroenergetskim postrojenjima. Odgovarajući na jedno od njih Kaljević je kazala da mladi sa završenim fakultetom, kad se zaposle u elektroprivredi, o tome nemaju pojma. Ukazala je i na značaj prevencije ne samo korištenjem  zaštitne opreme nego i kroz upoznavanje sa propisima i procesima.

Održana je i vrlo uspjela rasprava za okruglim stolom o ograničenosti distrinutivnih prenosnih kapaciteta što, kako je rečeno, ozbiljno ugrožava ubrzano investiranje u obnovljive izvore električne energije. Tokom prvog radnog dana stručne prezentacije imale su kompanije Končar -. Hrvatska, Go2 Power iz Srbije, Siemens iz Austrije, Porsche - BiH.  

Danas (utorak) trebalo bi da bude prezentirana većina preostalih referata te održan okrugli sto o trendovima u oblasti elektromobilnosti. Najavljene su i stručne prezentacije još nekoliko kompanija.

Slijedom aktuelnih događaja u zemlji te geopolitičkih procesa u svijetu Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme je rekao da su nam potrebne drastične promjene u ključnim područjima kao što su energetika, saobraćaj, industrtija, stanovanje, upravljanje otpadom i poljoprivreda. Kreatori energetske politike u Evropskoj uniji su indentifikovali ključne oblsti u sektoru energetike na kojima treba raditi.  Teme i rasprave na savjetovanju u Neumu pokazuju da BiH to čini na respektabilan način i uz korištenje vlastitog znanja.

Hajdar ARIFAGIĆ

Foto:TE Tuzla - EP BiH

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
3.3
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.