EKONOMIJA

Završeno savjetovanje elektroenergetičara: Ne treba nam nuklearka

Vi ne treba da gradite nuklearke već reverzibilne hidrocentrale poput one u Čapljini, te jače vjetroelektrane i solarne centrale, sugerisao je Vrankić

Završeno savjetovanje elektroenergetičara: Ne treba nam nuklearka

Bosna i Hercegovina sa mnogo optimizma može promišljati o energetskoj budućnosti jer ima potencijale za razvoj obnovljivih izvora energije i kadrove koji stručno, kreativno i hrabro mogu ponuditi odgovore na trenutne i nadolazeće izazove. To je dokazano i na 16. Savjetovanju Bosanskohercegovačkoig komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE koje je protekla četiri dana održano u Neumu uz učešće oko 600 stručnjaka. Oni su kao autori više od 130 radova, ali i kao učesnici u raspravi i traženju odgovora na brojna postavljena pitanja, dokazali da znaju razmišljati i rješavati probleme u elektroenergetaskom sektoru.

-Vi ne treba da gradite nuklearke, već reverzibilne hidrocentrale, poput one u Čapljini, te jače vjetroelektrane i solarne centrale po pustim brdima kojih imate, sugerisao je Kažimir Vrankić, iz Hrvatske elektroprivrede. Posljednjeg dana Savjetovanja on je na studijskom komitetu "Sistem i okolina" prezentirao izuzetno zanimljiv rad o perspektivi i izazovima nuklearne energetike u Evropi kao izvor čiste energije ocjenjujući da je složena i raznolika, a ipak načelno pozitivna, jer će biti teško supstituirati izvore energije na fosilna goriva bez značajnog udjela nuklearne energije u ukupnoj proizvodnji.

Ukrajina, Poljska, Slovenija najavljuju izgradnju novih nuklearnih elektrana sa naprednim reaktorima, a na pitanje da li će i sa kim to uraditi i Hrvatska rekao je da "Hrvatska ni sa kim ne ide u takve investicije".

To je ohrabrujuće za BiH s obzirom na to da je riječ o susjednoj zemlji pri čemu bi u slučaju akcidenta na centrali to imalo negativne uticaje i ogromne posljedice po ovdašnje stanovništvo i životnu sredinu uopšte. Procjenu ugroženosti zemlje od akcidenata na nuklearnoj elektrani prezentirao je Đorđe Lazarević, sa Elektrotehničkog instituta "Nikola Tesla" iz Beograda. Podsjetio je na to da je prvog dana od izbijanja akcidenta udio inhalacije radioaktivnih aerosola i gasova u efektivnoj dozi veći od 95 posto, a zaključio da su unaprijed pripremljene analize o sastavu jezgra nuklearnih reaktora svih atomskih centrala u susjednim zemljama od primarnog značaja za donošenje odluka koje bi vodile ka minimizaciji posljedica po stanovništvo i okolinu.

Predsjednik rečenog studijskog komiteta dr. Irfan Turković (Elektrotehnički fakultet Univerziteta Sarajevo) zahvalio se obojici uglednih stručnjaka uz konstataciju da je sa ova dva referata u Bosni i Hercegovini na izvjestan način otvorena rasprava o nuklearnoj energiji a za to će nam trebati i stručnog znanja koje u obrazovnom sistemu nije dovoljno zastupljeno

Među referatima prezentiranim na ovom studijskom komitetu pažnju je izazvao rad akademika Kemala Hanjalića i koautora dopisnog člana ANUBiH Izeta Smajovića o tome zašto je u termoelektrani Kakanj isključeno detonaciono čišćenje kotlova u pogonu te tehničkim, ekonomskim i okolinskim posljedicama tog isključenja. Čišćenje kotlova u pogonu je njihov vlastiti patent za koji interesovanje pokazuju kompanije iz SAD, Njemačke, Italije, Grčke, Kine, Argentine, Ugande...

-Mi već 12 godina čekamo da nas direktor Elektroprivrede BiH,  neko drugi, primi i da o tome razgovaramo, ustvrdio je akademik Hanjalić koji se u prezentaciju ovog rada uključio putem video linka.

Ekonomske štete ovog isključenja iznose na desetinu  miliona KM, a ekološke se ogledaju u povećanju emisije ugljen dioksida u stotinama hiljada tona. Predstavnici TE Kakanj bili su prisutni na ovoj prezentraciji ali se nisu značajnije uključili u raspravu osim pitanjem akademiku Smajeviću: "Jeste li vi u penziji"!?

U fokusu komiteta "Tržište električne energije" bio je obračun i naplata usluga na punionicama električnih vozila Elektroprivrede BiH; uspostavljanje organizovanog tržišta električne energije; uloga i procesi na tržištu kao podrška dekarbonizaciji itd. Komitet posvećen distributivnim sistemima i resursima saslušao je referate o skladištenju električne energije, softverskim rješenjima za potrebe niskonaponskih analiza, uticaj fotronaponskih elektrana na kvalitet električne energiji. O unapređenju proces investicionog ulaganja, cyber sigurnosti, digitalizaciji poslovnih procesa... na bazi predočenih referata razgovarano je u komitetu "Informacioni sistemi i telekomunikacije".

Upriličeno je i nekoliko stručnih prezentacija na kojima su proizvodne programe i poslovne aktivnosti predstavile kompanije:HUAWEI Sarajevo, ABB i Schneider Elestric Hrvatska, Omicron Austrija, Nites Banja Luka. Tokom Savjetovanja održane su i sesije Foruma "Žene u energetici" i Foruma "Mladi inženjeri" koji je izabrao novo rukovodstvo: Nedim Turković, predsjednik, Zorana Mandić, zamjenica predsjednika te Ajdin Alihodžić, sekretar.

Ovim savjetovanjem okončan je period veoma važnih aktivnosti Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE. U posljednjih nekoliko sedmica komitet je bio domaćin sjednici Adminbistrativnog vijeća (rukovodstva) CIGRE Pariz, potom je u Istambulu  preuzeo predsjedavanje regionalnim komitetom ove strukovne organizacije i konačno održano 16. Savjetovanje u Neumu. Prve reakcije ukazuju na to da su sva tri skupa bila dobro organizovana a odaslane poruke bile važne i ohrabrujuće.  

Hajdar Arifagić

Foto:Pixabay

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.