EKONOMIJA

Šuput: Banke prvi put dominantno kreditirale realni sektor

Direktor Agencije za bankarstvo RS ukazao na pozitivne pokazatelje poslovanja banaka sa sjedištem u Republici Srpskoj

Šuput: Banke prvi put dominantno kreditirale realni sektor

Direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske Srđan Šuput poručio je da je bankarski sektor u Srpskoj stabilan i likvidan.

- Štednja građana u bankama sa sjedištem u Republici Srpskoj za devet mjeseci rasla je blizu 300 mil KM. Naš bankarski sistem je stabilan i dobro kapitalizovan i jako je dobro što se dobit koje naše banke ostvaruju u Republici Srpskoj da prebacuje u kapital, a sve s ciljem podrške kreditaranja privrede i stanovništva - izjavio je novinarima Šuput.

Šuput, koji je u Tesliću kao panelista učestvovao u okviru Treće investicione konferencije, ukazao je na pozitivne pokazatelje poslovanja banaka sa sjedištem u Republici Srpskoj koje su prvi put dominantno kreditirale realni sektor, odnosno mala i srednja preduzeća.

On je naveo da su banke jako dobro reagovale na tržištu kapitala kada je riječ o državnim obveznicama i da nije bio značajan rast kamatnih stopa koji je ispod 1,5%.

Predsjednik Uprave Nove banke Siniša Adžić ukazao je na trend da izvozno orijentisani klijenti te banke imaju smanjenje narudžbi i da se u tom pogledu prati automatizacija njihovih procesa kako bi bili što konkurentniji.

- Naš jedan od osnovnih zadataka jeste kako smanjiti spoljnotrgovinski deficit od 1,7 mlrd KM i zaključeno je da je izvoz samo jedna od komponenti, a supstitucija uvoza vrlo važna druga komponenta - izjavio je Adžić.

Kada je riječ o strukturi deficita, u kojem se 1,1 mlrd KM odnosi na poljoprivredne i prehrambene proizvode, Adžić je naveo da su to ozbiljni pokazatelji nivoa konkurentnosti domaće privrede, ali i potencijala da se taj prostor i uvoz supstituiše domaćom privredom.

- Bankarski sektor je jak koliko su jaki njegovi klijenti i zajedno smo na istom cilju - poručio je Adžić i istakao da je strategija banaka usklađena strategijom države u kojoj rade.

Foto:  Srđan Šuput,ABRS

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.