EKONOMIJA

Olakšica za 6.200 poreznih obveznika

Povećanje praga za ulazak u PDV sistem na 100.000 KM posebno je pozitivna vijest za privrednike/obrtnike

Olakšica za 6.200 poreznih obveznika

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine je juče jednoglasno prihvatio povećanje praga za ulazak u PDV sistem.

Prethodno, prag za ulazak je bio 50.000 KM, dok će stupanjem ovog zakona na snagu biti 100.000 KM. Procjenjuje se da će više od 6.200 obveznika imati olakšicu nakon donošenja ovog zakona, a posebno pozitivna vijest je za privrednike/obrtnike, koji mogu imati godišnji obrt do 100.000KM godišnje bez plaćanja PDV-a!

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić (SNSD) je izjavio:

- Od usvajanja zakona potrebno je osam dana da stupi na snagu. Nakon toga za sve ostale procedure zadužena je Uprava za indirektno oporezivanje BiH, odnosno preregistraciju obveznika za šta će biti potrebno 30 dana.

Na sjednici Parlamenta nije usvojen prijedlog, kojeg su u proceduru dostavili zastupnici SDS-a i PDP-a, da se PDV plaća posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. u mjesecu, kao što je sada slučaj. 

U obrazloženju predloženog zakona je navedeno kako je razlog za povećanje granice za registraciju poreznih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM očigledna potreba. Inflacija, povećanje cijena roba i usluga u proteklom periodu, ali i predviđanja ekonomskih kretanja za sljedeće razdoblje su značajno utjecali na donošenje ove odluke. 
Već ranije se diskutovalo o tome da li ova odluka obuhvata i one koji su ušli u PDV sistem, ali nisu dosegli prag od 100.000 KM.

Posljednje informacije sa prethodnih diskusija govore da neće biti automatskog postupanja u smislu deregistracije postojećih obveznika. Sa zakonom koji je trenutno na snazi važi isto, gdje se obveznik koji je imao promet viši od 50.000 KM godišnje, u slučaju da mu se promet smanji na 40.000 KM, mora podnijeti zahtjev za degrestraciju. Kada novi zakon stupi na snagu, važit će isto, te će se po zahtjevu izvršiti sveobuhvatna kontrola.

Foto: Pexels

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.