EKONOMIJA

Inflacija u BiH usporila na 2,1 posto

U periodu januar-oktobar u odnosu na isti period prošle godine inflacija bilježi rast od 7 posto

Inflacija u BiH usporila na 2,1 posto

Godišnja inflacija u Bosni i Hercegovini usporila je na 2,1 posto zahvaljujući padu cijena energenata i prijevoza.

Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u oktobru su zabilježile blagi rast od 0,1 posto u poređenju sa septembrom, prema podacima Agencije zastatistiku BiH. 

Na mjesečnom nivou najviše su poskupjeli odjeća i obuća za 1,6 posto, hoteli i restorani za 0,5 posto te ostala dobra i usluge za 0,9 posto.

Na godišnjem nivou u oktobru cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u odnosu na isti mjesec prethodne godine veće su za   2,1 posto.

Najviše su usporavanju inflacije doprinijele cijene u odjeljku Prijevoz koje su pojeftinile  za 5,6 posto usljed pojeftinjenja naftnih derivata, te cijene odjeće i obuća sa padom od 7,1 posto.

Rast je zabilježen u odjeljcima Hrana i bezalkoholni napici (4,9%), alkoholna  pića i  duhan (4,6%), namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće (6,9%), Zdravstvo (3,2%), Komunikacije (2,2%), Rekreacija i kultura (5,1%), Obrazovanje (2,2%),  Restorani i hoteli (6,7%) te Ostala dobra i usluge (9,2%).    
U periodu januar-oktobar u odnosu na isti period prošle godine inflacija je zabilježila rast od 7 posto.  Centralna banka BiH u najnovijim projekcijama prognozirala je inflaciju od 6,3 odsto, što je za 1,4 procentna poena niže u odnosu na projekciju iz maja.

Banka navodi da je najveći dio inflatornih pritisaka trenutno posljedica rasta domaćih cijena, te upozorava da je moguć dalji rast cijena energije i rada na domaćem tržištu.

Razlog tome su geopolitički globalni rizici koji vrše pritisak na cijene energenata i ostalih sirovina na svjetskom tržištu. 

Podsjećamo, nivo inflacije od 2,0 posto Evrospka centralna banka smatra poželjnim i u svojim politikama cilja da je postigne.

Foto: Pexels 

 

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.