EKONOMIJA

Hoteli sa primorja već regrutuju radnike iz BiH za ljetnu sezonu

Sajmovi zapošljavanja i prezentacaije kompanija zakazani su u više gradova u zemlji, a nude se i primaljivi uslovi

Hoteli sa primorja već regrutuju radnike iz BiH za ljetnu sezonu

Hotelijeri sa primorja počeli su sa regrutovanjem radnika za ljetnu sezonu u Bosni  i Hercegovini.

Sajmovi zapošljavanja i prezentacaije kompanija zakazani su u više gradova u zemlji. 

Sajam zapošljavanja Hotel Job Fair održat će se 26.januara u Banjaluci, a na njemu će više od 20 renomiranih hotelskih kuća zainteresovanim kandidatima predstaviti otvorene pozicije i uslove rada. Najavljeno je da će biti ponuđeno na hiljade radnih mjesta u ugostiteljskoj industriji na Jadranu.

Na društvenim mrežama nudi se zaposlenje tokom turističke sezone uz smještaj, ishranu i više od 2.000 eura dodatnih stimulacija mimo plate. 
- I ove godine se možete prijaviti za mjesto konobara, servira, sobarice, kućnog majstora, kuhara, pomoćnog kuvara, recepcionera ili portira te vrtlara ili pak redara na bazenu, navodi se u oglasu.

Kompanija Plava Laguna, koja tradicionalno tražiosoblje iz Bosne i Hercegovine za rad u Istri, u Poreču i Umagu, najavila je prezentacije u Banjaluci i u Doboju 17. januara.

Sezonskim radnicima Plava Laguna obezbjeđuje stimulativno okruženje i radne uslove, besplatan smještaj i tri obroka dnevno, radnu odjeću, te vraća troškove prevoza i pokriva sve troškove vezane uz početak rada (radna dozvola, sanitarni/ljekarski pregled). Osim toga, velike su mogućnosti ličnog i poslovnog razvoja unutar kompanije, kroz različite stručne edukacije, učenje stranih jezika, radionice za lični razvoj i drugo. Uz mjesečnu platu, radnicima se na kraju rada isplaćuje godišnja stimulacija za uspješne radne rezultate za svaki odrađeni mjesec, te božićni bonus za sve one koji su odradili najmanje dva mjeseca puni fond sati.

U protekle tri godine u Plavoj Laguni je radilo više od 2.000 radnika iz Bosne i Hercegovine, koji su prijavili za posao na prezentacijama u bh.gradovima.

Procjenjuje se da će u Hrvatskoj tijekom 2024. godine biti izdano najmanje 200.000 boravišnih i radnih dozvola za strance. Ta je brojka, prema podacima MUP-a RepublikeHrvatske, lani gotovo dosegnuta, jer je od 1. januara do 31. decembra 2023. strancima izdano 172.499 boravišnih i radnih dozvola.

Posmatrano po nacionalnosti, najviše radnih dozvola u Hrvatskoj dobili su državljani Bosne i Hercegovine, izdano je 38.236 radnih dozvola (22,17 posto od ukupnog broja).

Foto: Pexels

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.