EKONOMIJA

Peradari izvoznici u EU položili ispit

Inspekcija EU ocijenila da je otklonjeno 95 odsto nedostataka u odnosu na 2017. godinu

Peradari izvoznici u EU položili ispit

Izvoz pilećeg mesa iz Bosne i Hercegovine u Europsku uniju nesmetano će biti nastavljen u narednom periodu, rekao je pomoćnik ministra za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske Negoslav Lukić.
On je podsjetio da je od 15. januara do 26. januara u posjeti bila veterinarska inspekcija Generalnog direktorata za zdravlje i sigurnost hrane EU, koja je provela kontrolu u objektima koji su na listi izvoznih objekata pilećeg mesa u EU.

– BiH ima odobren status za izvoz pilećeg mesa od 2017. godine, kada je i bila prva posjeta ove inspekcije i tada smo dobili određene preporuke i sada je inspekcija došla da vidi kako smo te preporuke proveli. Iz preliminarnih zaključaka koji su nam saopšteni možemo biti zadovoljni onim što smo uradili – istakao je Lukić, izvještava srpskainfo.

On je precizirao da je Ministarstvo u saradnji sa Republičkom upravom za inspekcijske poslove napravilo vrlo kvalitetne programe, planove i revizije službenih kontrola.

– Ministarstvo je mnogo radilo na usaglašavanju svojih propisa sa propisima EU, što je takođe pohvaljeno i pohvaljeni smo da je sama legislativa u dobrom dijelu harmonizovana – rekao je Lukić i dodao da će se nastaviti sa harmonizacijom propisa.

On je istakao da je inspekcija Generalnog direktorata za zdravlje i sigurnost hrane EU ocijenila da je otklonjeno 95 odsto nedostataka, u odnosu na 2017. godinu.

– Naši privredni subjekti su pokazali da rade svoj posao upravo onako kako treba. Svi imaju implementirane HACCP-e, a samokontrole koje se sprovode u subjektima su na visokom nivou, što je inspekcija, takođe, pohvalila – naveo je Lukić.

On je naveo da će zvanični izvještaj ove inspekcije Ministarstvo dobiti za mjesec do mjesec i po.

Lukić je među budućim aktivnostima najavio da će Ministarstvo raditi na ispunjavanju uslova za izvoz jaja “A” klase u EU.

Foto: Ovako
 

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
3.5
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.