EKONOMIJA

Austrija je jedan od vodećih stranih investitora u BiH

Od ukupnih investicija u BiH na kraju 2022., najveći iznos stanja direktnih investicija se odnosi na Austriju, oko 2,69 milijardi KM

Austrija je jedan od vodećih stranih investitora u BiH

Ambasadorica Republike Austrije Ulrike Hartmann posjetila je u ponedjeljak Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH) gdje se sastala s guvernerkom Jasminom Selimović, s kojom je razgovarala o ekonomskim kretanjima u Bosni i Hercegovini. Sastanku je prisustvovala i savjetnica za trgovinska pitanja u Ambasadi Austrije Martha Sude.

Ovom prilikom istaknuto je da je Austrija, kroz kontinuirane investicijske projekte u posljednjih nekoliko godina, postala jedan od vodećih stranih investitora u Bosnu i Hercegovinu.
Prema dostupnim podacima, od ukupnih investicija u BiH na kraju 2022. godine, najveći iznos stanja direktnih investicija se odnosi na Austriju, oko 2,69 milijardi KM, čime ova zemlja potvrđuje svoju ulogu kao jednog od ključnih ekonomskih partnera Bosne i Hercegovine, a prema podacima o tokovima stranih investicija, Austrija je tokom tri kvartala 2023. godine investirala 79,8 miliona KM.

Centralna banka Bosne i Hercegovina duži niz godina ima uspješnu i plodonosnu saradnju s Austrijskom narodnom bankom koja je bila jedna od centralnih banaka Eurosistema angažovanih u projekatima koje je u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine realizovala Evropska centralna banka.

Ambasadorica Hartman je podržala rad Centralne banke Bosne i Hercegovine i guvernerki Selimović poželjela uspjeh u budućem rad

Foto: CBBiH

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.