EKONOMIJA

Kada će BiH raspisati aukciju za 5G mrežu

RAK bi trebao krajem 2026. godine ponuditi licence za 5G mrežu bh. operaterima, kazao je direktor BH Telecoma

Kada će BiH raspisati aukciju za 5G mrežu

Bosna i Hercegovina bi u dodjelu frekvencija za 5G mrežu mogla krenuti krajem 2026.godine, izvještava Indikator.ba.

Novi generalni direktor BH. Telecoma Amel Kovačević je na konferenciji za medije prošle sedmice kazao da je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH u saradnji s entitetskim ministarstvima,  Regulatornom agencijom za komunikacije i operaterima izradilo nacrt strategije za širokopojasni pristup internetu kojim je planirano uvođenje 5G mreže.

- Ta se strategija priprema za jedan ozbiljni službeni dokument koji treba da prođe parlamentarnu proceduru. Tim dokumentom, planirana je migracija na 5G tehnologije u BiH. Po tom planu RAK bi trebao krajem 2026. godine ponuditi licence za 5G mrežu bh. operaterima. Ako se to desi u spomenutom roku, BH. Telecom će se javiti na natječaj i pripremiti da uđe u taj proces, kazao je Kovačević.

On je, međutim, postavio i pitanje da li je bh. društvo spremno za 5G mrežu.

- Poznato je da smo nedavno uveli 4G mrežu koja je opticaju skoro dvije godine, a mi još nismo iskoristili taj potencijal do kraja. Još nema kritične mase poslovnih subjekata za investiranje u 5G mrežu, kazao je Kovačević i izrazio da će bh. društvo periodu koji je pred nama narasti u industrijskom smislu, da će se pojaviti potrebe za 5G mrežom i da će telekomi biti u prilici da je  ponude.

Foto:Pexels

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
4.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.