EKONOMIJA

Zemlje regije spremne da smanje naknade za finansijske transakcije

Nanade su trenutno šest puta veće u regiji u usporedbi sa zemljama EU, rečeno na skupu u Tirani

Zemlje regije spremne da smanje naknade za finansijske transakcije

Zemlje zapadnog Balkana pristale su smanjiti naknade za finansijske transakcije u cijeloj regiji usklađivanjem svojih propisa s onima zemalja u Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA) ove godine, rekao je povjerenik EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi na konferenciji za novinare.

Čelnici šest zemalja Zapadnog Balkana - Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije - sastali su se u četvrtak u Tirani kako bi razgovarali o reformama koje su potrebne kao uvjet za pristup jedinstvenom tržištu EU.

Europska komisija je u novembru usvojila novi plan rasta za zapadni Balkan, podržan predloženim 6 milijardi eura (6,5 milijardi dolara) za reforme i mehanizam za rast, s ciljem unapređenja pogodnosti članstva, poticanja privrednog rasta i pomoći procesu proširenja.

Kako bi mogle iskoristiti prednosti plana rasta, zemlje moraju riješiti dugotrajna pitanja sa svojim susjedima.

Predloženi finansijski paket, koji će se sastojati od oko 2 milijarde eura u bespovratnim sredstvima i 4 milijarde eura u koncesijskim zajmovima, pokriva razdoblje 2024.-2027.

Jedno od ključnih pitanja koje zemlje Zapadnog Balkana moraju riješiti su naknade za transakcije. Albanski premijer Edi Rama, koji je bio domaćin summita, rekao je da su one trenutno šest puta veće u regiji u usporedbi sa zemljama EU.

Regija će također nastaviti s naporima da poboljša i ubrza granične prijelaze u svim zemljama. Osim toga, složili su se uspostaviti zajedničko središte za istraživanje i inovacije i implementirati projekt za pružanje besplatnog Wi-Fi-ja u javnim prostorima širom regije kao dio plana rasta koji omogućuje EU, rekao je Varhelyi.

Foto: Pexels


Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.