EKONOMIJA

MMF podigao prognozu ekonomskog rasta BiH

Monetarna institucija prognozira da će BiH ove godine imati rast BDP-a u iznosu od tri umjesto ranije predviđanih dva odsto

MMF podigao prognozu ekonomskog rasta BiH

Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je prognozu bruto domaćeg proizvoda (BDP) Bosne i Hercegovine za ovu godinu, pokazuje njihov zadnji izvještaj.
Tako su prognoze MMF-a da će BiH ove godine imati rast BDP-a u iznosu od tri odsto.
Ipak, prema njihovim ranijim projekcijama iz prošle godine, očekivanja su bila da će Bosna i Hercegovina imati rast bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini u iznosu od dva odsto.
 Ekonomista Predrag Mlinarević istakao je za "Nezavisne" da MMF dva puta godišnje daje prognoze rasta za sljedeću godinu analizirajući rizike po isti. 
- Ono što je pozitivna makroekonomska indikacija iz druge polovine 2023. godine je obuzdavanje inflacije koja je podržala rast u najrazvijenijim zemljama, uključujući i EU. Takođe, usljed pada inflacije došlo je do oporavka privatne potrošnje koja je vodila rastu zaposlenosti. Na strani ponude bilježe se pozitivni efekti smanjenja cijena energenata. Iz tog razloga je došlo do promjene očekivanja u vezi sa rastom sa korekcijom prognoza naviše. Međutim, tendencije rasta su umjerene i ne treba očekivati značajnije povećanje stopa rasta u ovoj godini, naglasio je Mlinarević.

MMF je objavio podatke za 191 zemlju svijeta.

Što se tiče država u regionu, za Sloveniju se procjenjuje rast BDP-a od 2,2 odsto u ovoj godini, Srbiju tri odsto, Hrvatsku 2,6 odsto, Sjevernu Makedoniju 3,2 odsto, Crnu Goru 3,7 odsto, Albaniju 3,3 odsto i Kosovo četiri odsto.
Najniži rast u svim regionima predviđa se u Evropi, od 0,9 odsto.

Foto: Pexels
 

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
4.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.