EKONOMIJA

Potražnja preduzeća za kreditima raste, blagi pesimizam za stanovništvo

Šta pokazuje anketa Centralne banke BiH o kreditnoj aktivnosti banaka u BiH za četvrti kvartal 2024.

Potražnja preduzeća za kreditima raste, blagi pesimizam za stanovništvo

Banke u Bosni i Hercegovini očekuju da će doći do povećanja potražnje preduzeća za kreditima u prvom kvartalu 2024. godine, dok su blago pesimistične u pogledu potražnje za kreditima stanovništva.

Ovo pokazuje anketa Centralne banke BiH o kreditnoj aktivnosti bnaka u Bosni i Hercegovini za četvrti kvartal 2024. godine.

Potražnja preduzeća za kreditima nastavila je da raste i u četvrtom kvartalu 2023. godine. Prema izvještajima banaka, potražnja za dugoročnim kreditima veća je od potražnje za kratkoročnim kreditima.

U pogledu očekivanja za prvi kvartal 2024. godine, neto rezultat iz prikupljenih odgovora ukazuje da banke očekuju ublažavanje kreditnih standarda za odobravanje kratkoročnih, kao i dugoročnih kredita preduzećima. Istovremeno, očekuju da će doći do povećanja potražnje preduzeća za kratkoročnim, kao i za dugoročnim kreditima i/ili kreditnim linijama u prvom kvartalu 2024. godine

U četvrtom kvartalu 2023. godine, neto procenat ukazuje da je došlo do rasta potražnje stanovništva za
stambenim, dok je potražnja za potrošačkim i nenamjenskim kreditima nešto manja nego u prethodnom kvartalu.
Na osnovu pitanja o očekivanjima, banke predviđaju da će doći do pooštravanja standarda za kredite stanovništvu u prvom kvartalu 2024. godine.
Banke imaju blago pesimističan pogled na potražnju stanovništva za kreditima u prvom kvartalu 2024. godine, pa se očekuje smanjenje potražnje za potrošačke i nenamjenske kredite.

Foto: CBBiH

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.