EKONOMIJA

Samit energetike Trebinje: Na krovovima 50.000 mini elektrana

Elektroprivreda Republike Srpske prvog dana sajma predstvila program energetske samoodrživosti domaćinstava

Samit energetike Trebinje: Na krovovima 50.000 mini elektrana

Programom energetske samoodrživosti domaćinstava, koji je sačinila Elektroprivreda Republike Srpske, u prvoj fazi predviđa ugradnju 50.000 fotonaponskih sistema instalisane snage od tri do sedam kilovata na krovovima njihovih stambenih objekata koji su već priključeni na elektrodistributivnu mrežu kako bi pod vrlo povoljnim uslovima uz subvenciju javnog snabdjevača Republike Srpske proizvodili električnu energiju za sopstvene potrebe.

Povoodom održavanja 5.Samita energetike u Trebinju koji je počeo u srijedu uz učešće oko hiljadu stručnjaka, privredenika i predstavnika vlasti, ovo je najavio direktor SET-a Aleksandar Branković.  Samit jer otvorio predsjednik RS Milorad Dodik rekavši da je  energija kaspital budućnosti i uslov mira i stabilnosti. Predsjednik RS je govorio o ulaganjima u energetski sektor ali i o drugim velikim investicijama poput izgradnje aerodroma Trebinje koju će finansirati Republika Srbija, a na drugi način pomoći Hrvatska i Slovenija. Najavio je izgradnju savremene saobraćajnice od Gacka do Trebinja kao bitan preduslov boljeg povezivanja u ovom entitetu.

Učesnicima je prezentirano idejno rješenje kongresnog centra u Trebinju a čija izgradnja će započeti 2025.godine.

Tema ovogodišnjeg Samita je energetska povezanost zapadnog Balkana za koju sudeći po izlaganjima brojnih panelista iz BiH i susjednih zemalja postoji konsenzus. To se dalo zaključiti i po učesnicima panela o umrežavanju elektroprivrednih preduzeća u kojem su učestvovali direktori gotovo svih elektroprivrednih kompanija iz okruženja.

Samit energetike biće završen u petak usvajanjem "deset važnih zajključaka među kojima će biti i zahtjev Evropskoj uniji da iskaže razumijevanje prema BiH i zemljama zapadnog Balkana o prilagođavanju rokova dekarbonizacije radi podržavanja energertske stabilnosti.

Hajdar Arifagić

Foto: SET Trebinje 2023

 

 

 

 

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.