EKONOMIJA

Približavanje EU bh. firmama otvara nove poslovne prilike

Otvaranje pregovora donosi jednu vrstu ekonomske sigurnosti, daje dobar signal za strane investitore, mogućnost povećanja zaposlenosti...

Približavanje EU bh. firmama otvara nove poslovne prilike

Vanjskotrgovinska komora BiH pozdravila je odluku Evropskog vijeća za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom jer smatraju da ona donosi jednu vrstu ekonomske sigurnosti, daje dobar signal za strane investitore, mogućnost povećanja zaposlenosti i otvara dodatne mogućnosti za nove poslovne prilike, posebno u vanjskotrgovinskoj razmjeni i kreiranju povoljnijeg poslovnog okruženja u našoj zemlji.

Navode da ta odluka povećava povjerenje u BiH posebno kada je u pitanju vanjski investicijski potencijal, te da bh. kompanije već godinama posluju na tržištu EU i u ukupnom izvozu EU učestvuje sa 72,3 posto, a u uvozu sa 66,7 posto i najznačajniji je bh. trgovinski partner.

Ističu da VTKBiH, u saradnji s kompanijama, intenzivno radi na njihovom prilagođavanju tom tržištu i na osnovu toga su predstavili stanje i potencijale bh. privrede pred Evropskom unijom, odnosno Evropskom komisijom, Evropskim vijećem i pred direktoratima za proširenje.
Predsjednik VTKBiH Vjekoslav Vuković izajvio je da će na temelju toga biti otvoreno posebno poglavlje ‘business chapter’ gdje će pitati poslovnu zajednicu kako da učestvuje u akcionom planu za daljnje pretpristupne fondove, te daljnje integracijske procese.
Dodaju da je VTKBiH prepoznata kao zastupnik interesa bh. kompanija i u Briselskoj deklaraciji od 13. decembra 2023. u kojoj se jasno kaže da će temeljni učesnici u izradi akcionog plana za zemlje zapadnog Balkana biti RCC, CEFTA i Komorski investicijski forum zapadnog Balkana.

-Mi smo u sve tri organizacije ili članovi upravnog odbora ili aktivni učesnici. Naša uloga je tu neizostavna i mi ćemo i dalje biti aktivni učesnici tog procesa, a sve radi interesa bh. privrednika – istakao je Vuković.
Prema istraživanju čije je rezultate 20. marta 2024. objavila Eurokomora, a u kojoj su učestvovali i bh. privrednici, potreban je jasan vremenski okvir i transparentan i postupan proces kako bi se olakšala priprema poslovne zajednice za pristup EU. Također, istaknuta je važnost uključivanja privatnog sektora u cijeli proces proširenja te saradnje kreatora politike i poslovne zajednice.

U tom kontekstu, preporučeno je ciljano i pravovremeno informisanje kompanija o procesu pristupanja EU i o njenoj pravnoj stečevini, kako bi im se omogućilo planiranje prilagođavanja koju podrazumijeva pristup EU, saopćeno je iz VTKBiH.

Foto: Vjekoslav Vuković - VTKBiH

 

 

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.