Bosni i Hercegovini nedostaje osam hiljada radnika u sektoru ugostiteljstva, a u jeku turističke sezone taj problem postaje još izraženiji jer ugostiteljski radnici u velikom broju odlaze na sezonski rad u inostranstvo. Očekuje se da ovaj trend bude nastavljen i ove godine. Prema nekim procjenama, oko 20% konobara, kuhara i pizza majstora ponovo će, tokom ljetne sezone na neku od okolnih primorskih destinacija, gdje ih očekuju plate od 1200 d0 2000 eura.
I do 100% veća plata na crngorskom i hrvatskom primorju glavni je uzrok odlaska ugostiteljskih radnika iz BiH,izvještava Una TV.
- Ljudi kada odu u Hrvatsku, Sloveniju, Austriju imaju zagarantovanu platu. Svjesni smo da više od 50 posto ljudi koji rade u ugostiteljstvu nisu kreditno sposobni jer nisu bili ni prijavljeni a preko 70% ih je bilo prijavljeno na minimalac.Preko 50 % ljudi u ugostiteljstvu u RS nisu osjetili na svojoj plati kada rade nedeljom, kada rade noćne sate a sve to u zemljama regiona je regulisano, kazao je ugostiteljski radnik, Željko Tatić, koji unazad sedam godina odlazi na sezonski posao u Istru.
Još jedan od benefita je i to što uglavnom imaju plaćen i smještaj i obrok. A za to vrijeme, domaći ugostitelji hvataju se za glavu.
- RS i BIH ostaje bez radne snage, a pogotovo kvalitetne radne snage. Problem je veliki i restorana i hotela koji ostaju bez kvalitetnih kuhara, konobara tako da će se to osjetiti i na kvalitetu našeg turizma ove godine, smatra Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti RS.
A to zna i vlasnik jednog banjalučkog lokala, koji ove godine na šest mjeseci ostaje bez jedne radnice, i to u jeku turističke sezone i u Banjaluci.
- Prethodni par godina to nam postaje najveći problem. Za sada mi je teško, na dva lokala sam da tako kažem razvučen, samim tim onda uskačem ja i radim, nemam problema sa tim.Ja sam preko 20 godina u ovom. Pomažem koliko mogu dok ne nađem neko rješenje, podijelio je svoje ikustvo Goran Raković, vlasnik banjalučkog kafića.
Zbog svega se postavlja pitanje je li moguće smanjiti ovaj trend i kako zadržati radnike tokom cijele sezone?
-Da konobar bude i prijavljen i da mu bude plaćen rad i prekovremeni rad i da plata bude veća. Isto tako je i sa kuharima. Ima dosta posla još koji bi trebalo da se uradi da bi radnik mogao da ostane ovdje, dodao je Savanović.
Ali i oni koji odlaze na sezonski rad, na kraju se ipak vraćaju pa opet rade za 1000 maraka kolika je trenutna prosječna plata u ovom sektoru. I takoo do aprila sljedeće godine, kada će opet raditi više, ali dvostruko više i zaraditi.
Foto: Pexels