EKONOMIJA

Srbija, Mađarska i Slovenija potpisale ugovor o spajanju berzi električne energije

Spajanjem se zemlje približavaju jedinstvenom europskom tržištu, a istovremeno olakšava se trgovanje za sudionike

Srbija, Mađarska i Slovenija potpisale ugovor o spajanju berzi električne energije

Najviši dužnosnici Mađarske, Srbije i Slovenije prisustvovali su potpisivanju ugovora o partnerstvu, u sklopu projekta BlueSky, o integraciji triju berzi električne energije u okviru Adex grupe. Bit će u ravnopravnom vlasništvu njihovih operatora prijenosnog sistema MAVIR-a, EMS-a i ELES-a te EPEX-a Spota.
Slovenski ministar okoliša, klime i energetike Bojan Kumer, mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó i državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Veljko Kovačević prisustvovali su potpisivanju sporazuma o energetskom partnerstvu u okviru projekta BlueSky.

Svečanost je održana u Budimpešti, gdje će biti sjedište Adex grupe, operatera novoosnovane zajedničke berze električne energije. Tvrtka će biti jedini dioničar slovenske berze BSP SouthPool, mađarskog HUPX-a i srpskog SEEPEX-a.

Njihovi vlasnici su operatori prijenosnih elektroenergetskih sistema tri države ELES, MAVIR i Elektromreža Srbije (EMS). Berza EPEX Spot četvrti je ravnopravni partner u Adex grupi. Tvrtke su izjavile da su otvorene za prihvaćanje više dioničara. BSP SouthPool, HUPX i SEEPEX ostaju operateri svojih postojećih tržišta.
Alpsko-jadranska dunavska berza električne energije – ADEX prva je uspostavljena berza koja je poslovala u cijeloj srednjoj i jugoistočnoj Europi (CSEE). Osnovali su je krajem 2022. ELES, EMS i EPEX Spot.

Integracija će omogućiti jednostavnije i učinkovitije trgovanje električnom energijom u regiji, izjavila je ministrica rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović. -Zajednička trgovačka platforma za sve tri berze dodatno će potaknuti razvoj regionalnog tržišta električne energije i osigurati čvrsto i pouzdano tržišno okruženje potrebno za nova ulaganja. To će pozitivno utjecati i na razvoj i integraciju obnovljivih izvora energije u regiji, rekla je.

Projekt je, napomenuo je ministar, pokrenut još 2018. godine. Spajanjem se Srbija približava jedinstvenom europskom tržištu, a istovremeno olakšava trgovanje za sudionike, ustvrdila je.

Generalna direktorica EMS-a Jelena Matejić istaknula je kako integracija olakšava nastavak saradnje EMS-a i MAVIR-a na predloženom spajanju tržišta dan unaprijed s jedinstvenim europskim tržištem električne energije. To je jedan od uvjeta za izuzimanje električne energije proizvedene u Srbiji od carina na uvoz CO2 u okviru Mehanizma prilagodbe granica Europske unije za ugljik do 2030.

Dio berze ostat će u Ljubljani, priopćilo je Ministarstvo okoliša, klime i energije Slovenije. Osim poboljšanja integracije obnovljivih izvora energije, BlueSky će doprinijeti jačanju e-mobilnosti, dodaje se.

Foto:  Ministrarstvo rudarstva i energetike Srbije

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.