EKONOMIJA

Sudska presuda otvara vrata investicijama na Vlašiću

Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa trebalo bi dati snažniji zamah u razvoju zimskog turizma na ovoj planini

Sudska presuda otvara vrata investicijama na Vlašiću

Zaustavljena je stagnacija turističkog razvoja planine Vlašić. Nakon dugogodišnje borbe, Opštinski sud u Travniku donio je presudu u korist kompanije koja upravlja skijaškim stazama. Uz, značajno poboljšanje uslova za skijanje i druge zimske aktivnosti, Vlašić bi mogao biti pozicioniran među vodeće lokacije zimskog turizma u Bosni i Hercegovini.

Presuda Općinskog suda u Travniku, označava novu eru u rješavanju imovinsko-pravnih pitanja za planinu Vlašić, koja su do sada bila kočnica razvoja ovog područja. To je najsnažniji zamah u posljednjih 25 godina u razvoju zimskog turizma na ovoj planini i ogroman iskorak ka pozicioniranju među prepoznatljive turističke destinacije u regiji.

- Kao turistički djelatnik mogu reći da nam je drago da napokon pri kraju rješavanje imovinsko-pravnih pitanja i odnosa na Vlašiću. Kompletan Vlašića je na neki način bio talac neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Sud je presudio, ono što je nama drago da nakon presude suda postoji mogućnost daljeg razvoja,kazao je Mirslav Matošević, ravnatelj Turističke zajednice SBK,izvještava BHT.

Goran Šarić iz SRC “Vlašić” Travnik, kaže da je sud je očekivano presudio, potvrdivši  pravo kompanije da i dalje koristi skijaške staze u koje je ušla privatizacijom.

-Mi smo ispunili sve uslove koje nam je agencija postavila i naravno da smo pravni sljedbenici Sportskorekreacionog centra Vlašić. Nastavljamo sa pružanjem usloga vertikalnog transporta i sa izgradnjom novih instalacija, kazao je.

Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa ovdje na planini Vlašić, omogućava do sada najveće investicijske zahvate i donosi veliki potencijal za razvoj zimskog turizma.

- Prvi naš plan je izgradnja četverosjeda na centralnoj stazi na Babanovcu, što je neophodno za razvoj turizma na Vlašiću.  Skidamo stari ski lift i postavljamo četverosjed malo duži nego što je bio i pojačavamo zasnježivanje. Sad moramo da dobijemo urbanističku i građevinsku dozvolu, pa da počnemo gradnju. To je sve u proceduri,pojasnio je Šarić.

Ravnatelj Matošević očekuje da će se samom skijaškom infrastrukturom pojačati i kvalitet i same smještajne ponude jer, jedno drugo prati.

- Ja se nadam i dolasku kvalitetnijih naših gostiju, a ne samo iz BiH i regije, nego iz cijele Evrope, jer mislim da možemo biti konkurenti evropskom zimskom turističkom tržištu, smatra Matošević.

Rješenje imovinsko-pravnih pitanja ujedno je stvaranje prepostavki za višemilionske investicije i razvoj turizma na znatno većem prostoru Vlašića, jer je sada, prema procjenama stručnjaka, iskorišteno samo 20 posto potencijala. Vlasnici skijaških centara tvrde da infrastrukturni zahtjevi nisu glavna prepreka, te se očekuje da će modernizacija infrastrukture privući nove investitore. To će rezultirati obnovom i poboljšanjem turističke ponude.

Foto:TZ SBK

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.