EKONOMIJA

Viceguverner Vidaković: SEPA će povećati digitalna plaćanja

Vidaković na DDays konferenciji govorio o aktivnostima koje se vode na podsticanju digitalnih plaćanja

Viceguverner Vidaković: SEPA će povećati digitalna plaćanja

Viceguverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), mr Marko Vidaković učestvovao je na DDays konferenciji „Aktuelne promjene u poslovanju finansijskog sektora – zelenije, digitalnije, odgovornije!“, koja je održana u Banjaluci.
Fokus konferencije bio je na temama koje oblikuju budućnost bankarskog sektora u BiH, a u okviru panela "Baby boomeri se ne predaju - izazovi digitalizacije bankarskog sektora!" viceguverner Vidaković je istakao aktivnosti koje CBBiH preduzima u koordinaciji sa nadležnim institucijama: Agencijom za bankarstvo Republike Srpske, Agencijom za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine kao i entitetskim ministarstvima finansija, radi pridruživanja Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA) što može, između ostalog, značajno uticati na povećanje digitalnih plaćanja i smanjenje upotrebe neformalnih kanala plaćanja. 


- SEPA aranžman trenutno obuhvata 36 zemalja, a više od 80% uvozno-izvoznih transakcija Bosne i Hercegovine realizuje se sa ovim zemljama, što stvara mogućnost za transakcione uštede kako za privredu, tako i za građane. Prema procjenama Svjetske banke, zemlje zapadnog Balkana koje nisu članice  SEPA-e, plaćaju do šest puta veće naknade za prekogranična plaćanja u odnosu na zemlje unutar SEPA-e. SEPA područje obuhvata preko 510 miliona korisnika, uključujući preko 8.000 različitih finansijskih institucija i 25 miliona poslovnih subjekata, i omogućava realizaciju oko 90 milijardi elektronskih transakcija godišnje. Ove promjene su korak ka harmonizaciji s regulativom EU, što dodatno otvara vrata za pozitivne promjene u privlačenju stranih investicija i stimulaciji domaćeg tržišta kapitala, uz značajan doprinos ekonomskom razvoju i bližoj integraciji s evropskim tržištem, izjavio je viceguverner Vidaković.
Viceguverner Vidaković je istakao da, kada je riječ o digitalizaciji bankarskog sektora, podaci koji nam daju motiv i obavezu da i dalje podstičemo digitalne oblike plaćanja mijenjajući svijest korisnika, jesu da, od ukupnog broja svih kartičnih transakcija u BiH, čak 2/3 njih predstavlja povlačenje gotovine sa bankomata, dok istovremeno 2/3 subjekata koji imaju ugovorene usluge elektronskog odnosno mobilnog bankarstva za godinu dana nisu realizovali nijednu elektronsku transakciju.
U sferi promocije korištenja digitalnih načina plaćanja, CBBiH je, u saradnji sa Svjetskom bankom, izradila "Vodič za digitalna plaćanja", saopćio je Ured za komunikacije Centralne banke BiH.

Foto: CBBiH

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.