EKONOMIJA

Hrvatska će za baterije izdvojiti 500 miliona eura

Hrvatska će za baterije izdvojiti 500 miliona eura

Vlada Republike Hrvatske priprema 500 miliona eura za ugradnju baterija za skladištenje obnovljive energije.
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan rekao je da je Hrvatska spremna za promjene u energetskom sektoru. Važno je provesti zelenu tranziciju energetskog sektora, ali i pozabaviti se sigurnošću opskrbe, naglasio je.

Zahvaljujući Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NRRP ili NPOO) i planu Europske komisije REPowerEU, Hrvatska je dobila 1,6 milijardi eura, rekao je Habijan na sedmoj međunarodnoj energetskoj konferenciji u organizaciji Jadranskog naftovoda (JANAF), izvijestila je novinska agencija Hina.

Dio navedenih sredstava raspoređen je za ugovor vrijedan 533 miliona eura, potpisan prije dvije sedmice, o povećanju kapaciteta terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na otoku Krku s 2,9 na 6,1 milijardu prostornih metara godišnje, te za izgradnju plinovod Zlobin-Bosiljevo-Kozarac-Sisak i još jedan prema Mađarskoj i Sloveniji, istaknuo je.

Ti projekti služe diverzifikaciji i povećanju sigurnosti opskrbe, istaknuo je.

Ostatak sredstava, po njegovim riječima, bit će iskorišten za zelenu tranziciju, a oko 500 miliona eura bit će namijenjeno za velike baterije.

Skladišta energije koristit će svi proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora i neće trebati isporuku odmah predati u prijenosnu mrežu, pojasnio je Habijan.

Predsjednik Uprave JANAF-a Stjepan Adanić rekao je da JANAF namjerava diversificirati svoje poslovanje.

Nastoji postati proizvođač energije ulažući u solarnu, geotermalnu energiju i energiju vjetra, naglasio je. Adanić je izrazio nadu da će JANAF izrasti u respektabilnu energetsku kompaniju.

Foto: Pixabay

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.