EKONOMIJA

Mađarske tvrtke u Adria regiju uložile 2,5 milijardi eura

Najviše, gotovo 50 posto, uloženo u Srbiju

Mađarske tvrtke u Adria regiju uložile 2,5 milijardi eura

Mađarske tvrtke u zadnjih deset godina u Adria regiju uložile su gotovo 2,5 milijardi eura, od čega najviše, gotovo 50 posto, u Srbiju (1,2 milijarde), zatim u Hrvatsku (869 miliona), Sloveniju (366 miliona). Najmanje, samo 22 miliona eura, uložile su u Sjevernu Makedoniju, izvijestio je Bloomberg Adria.

No, zemlje Adria regije znatno su manje ulagale u suprotnom smjeru, odnosno u Mađarskoj. Najviše ulaganja u posljednjih deset godina stiglo je iz Srbije (73 miliona), a zatim iz Slovenije (48 miliona). 

Prema Bloombergu, granica između biznisa i politike izbrisana je u Mađarskoj, gdje je nova elita povezana s Orbánovom porodicom i njegovom vlašću preuzela velike poslove otkako je nacionalistički vođa došao na vlast 2010. godine.
Veza između politike i biznisa možda se najjasnije ogleda u Srbiji. Zahvaljujući prijateljstvu Aleksandra Vučića i Viktora Orbána, posljednjih godina ojačala je politička saradnja Srbije i Mađarske, što je otvorilo put rastu trgovinske razmjene dviju zemalja, zajedničkim ulaganjima u energetiku te dolasku mađarskog kapitala u Srbiju. 

Tvrtke bliske premijeru Mađarske u posljednje su vrijeme bacile oko na poslovne i industrijske nekretnine u Srbiji i ozbiljno se pozicionirale na tom tržištu. 

Nedavno je Orbánov zet István Tiborcz preko svoje tvrtke Diófa Fund Management kupio 11 luksuznih poslovnih zgrada u Beogradu od svog poslovnog partnera Dániela Jellineka, mađarskog biznismena, s kojim mu se nekretninski biznis prepliće i u matičnoj zemlji. 

Indikator.ba podsjeća da su mađrske kompanije sve prisutnije u Bosni i Hercegovini. 

Mađarska Grupa Mészáros preko svoje kompanije Talentis Group Zrt preuzela je krajem prošle godine Lukavac Cement od austrijskog Asamer Baustoffe AG. Kompanija Lugos Renewables je prošle godine preuzela većinsko vlasništvo nad Solarnom elektranom Trebinje 1. Ukupna vrijednost projekta je veća od 50 miliona eura. Kako je najavljeno bit će ove jedna od najvećih solarnih elektrana u BiH.

Dobre veze s Mađarskom posebno gaji Republika Srpska koje se kod Izvozno-uvozne banke Mađarske zadužila u dva navrata za ukupno 140 miliona eura namijenjenih za finansiranje budžeta,  a ova zemlja osigurala je i kreditiranje uz subvencije nabavke mašina za poljoprivrednike u Republici Srpskoj.

Foto: Pixabay

 

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.