EKONOMIJA

Stiže novac za rekonstrukciju naftnog terminala u Bihaću

Potpisivanjem kreditnog aranžmana stvoreni uvjeti za nastavak realizacije projekta u Bihaću

Stiže novac za rekonstrukciju naftnog terminala u Bihaću

U prostorijama Razvojne Banke Federacije BiH danas je potpisan ugovor Banke sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću. 
Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka njegovog rada. Potpisivanjem ovog ugovora, Terminali Federacije BiH pokazuju predanost modernizaciji i usklađivanju s europskim standardima, što je od vitalnog značaja za energetsku sigurnost i stabilnost regije.
Projekat rekonstrukcije obuhvaća aktivnosti pripreme gradilišta, sanacije i rekonstrukcije rezervoara, zamjenu postojećeg vodovoda i opreme te implementaciju novih tehnoloških i protupožarnih cjevovoda. Također, planirana je i obnova trafostanice, instalacija napojnih kablova, rekonstrukcija zgrade, radionica i spremišta, što će osigurati poboljšanu operativnost i sigurnost objekta.
Hermedin Zornić, predsjednik Uprave Terminala Federacije, istakao je važnost ovog projekta u kontekstu dugoročne strategije razvoja energetskog sektora. 
- Potpisivanjem ovog kreditnog aranžmana Razvojna  banka FBiH je stvorila uvjete Terminalima Federacije da nastave realizaciju projekta Bihać, i da kroz dinamiku  naših planiranih investicionih ulaganja, sukladno zakonu o naftnim derivatima  i Direktive Vijeća EU te ugovora sa Energetskom zajednicom, ispunimo sve ono što je predviđeno i u datim rokovima osposobimo terminal u svakom smislu, tehničko- tehnološkom, građevinskom, instrumentacijskom, protivpožarnom sustavu, izjavio je Zornić.

V.d. predsjednik uprave Borislav Trlin izrazio je zadovoljstvo što je banka pružila podršku ovom projektu od ključnog značaja za energetsku infrastrukturu Federacije Bosne i Hercegovine.

Ugovor su potpisali v.d. predsjednik Uprave Razvojne Banke FBIH Borislav Trlin, Hermedin Zornić, predsjednik Uprave Terminali Federacije i Slaven Zeljko, član Uprave Terminali Federacije

Foto: Potpisivanje ugovora - Razvojna banka FBiH

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
4.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.