EKONOMIJA

Dok privreda stenje, veći minimalac puni entitetsku kasu

Naplata javnih prihoda u RS veća za 215 mil KM ili 18 posto, a samo naplata direktnih poreza veća je za 26%

Dok privreda stenje, veći minimalac puni entitetsku kasu

Dok se privreda suočava sa teškoćama, veća minimalna plata u Republici Srpskoj od  početka godine puni entitetsku kasu, izvještava Indikator.ba. 

Poreska uprava Republike Srpske izvijestila  je da je u prva četiri mjeseca ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila 1,4 mlrd KM, što je za 215 mil KM ili 18% više u odnosu na period januar-april prethodne godine. Samo naplata direktnih poreza ove godine veća je za 26%, dok je naplata doprinosa veća za 16%, a ostalih javnih prihoda za 8%.

Poređenja radi, u Federaciji  BiH koja nije drastično dizala minimalnu platu kao Republika Srpska, naplata javnih prihoda imala je rast 9,3 %.

Vlast uRepublici Srpskoj, čije su javne finansije pod pritiskom zbog vraćanja dugova, povećala je minimalnu platu sa 700 KM na 900 KM uprkos protivljenju poslovne zajednice. Sa teškoćama zbog dizanja minimalca posebno se suočila tekstilna industrija, u kojoj su inače plate najniže. U februaru je zbog većeg minimalca Mila-Tekstil iz Prijedora ugašena, a radnici poslani kući. Ovih dana kompanija je i službeno likvidirana. 
Sredinom aprila 123 radnika firme Verdi u Tesliću ostalo je bez posla jer je poslodavac iz Njemačke raskinuo poslovno-tehnički ugovor sa fabrikom zbog neredovne uplate poreza i doprinosa.

Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS, rekao je tim povodom da povećanje minimalne plate u RS nije dovelo do masovnog otpuštanja radnika u tekstilnom sektoru, ali je skrenuo pažnju na potrebu široke primjene kolektivnih ugovora i uvođenja novog sistema plata u cijeloj privredi.

Uvođenje veće minimalne plate vlast u Republici Srpskoj pravdala je najavama da će to donijeti pozitivne efekte povećanjem plata radnika. Analiza efekata povećanja plata još nema, a upitno je koliko su radnici zaista osjetili povećanje svojih plaća, tim prije jer su poslodavci odmah u januaru počeli poskupljivati robe i usluge prebacujući dio tereta svojih povećanih troškova na potrošače.

Prosječna plata u Republici Srpskoj u martu bila je 1.394 KM, a u Federaciji BiH u februaru 1.315 KM,  a što su posljednji podaci.

Foto: CBBiH

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.