EKONOMIJA

Banke u RS dobiće mobilne ekspoziture

Poslovnice na točkovaima predviđene izmjenama i dopunama Zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima

Banke u RS dobiće mobilne ekspoziture

Banke u Republici Srpskoj uskoro bi mogle da posluju putem mobilne ekspoziture, odnosno uplatno-isplatnog mjesta na kojem je strankama omogućeno da obavljaju poslove s novcem iz specijalizovanog vozila.
Predviđeno je ovo Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima, a koji će uskoro biti pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske. Izmjene i dopune zakona predložio je predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

Zakonom se kao uplatno-isplatno mjesto uvodi mobilna ekspozitura – mjesto na kojem je omogućeno strankama da obavljaju poslove s novcem iz vozila.

Podsjećamo, aktuelnim Zakonom, obveznici koji posluju gotovim novcem i drugim vrijednostima razvrstavaju se na pet kategorija.

U prvoj kategoriji su banke i njihove organizacione jedinice, gdje se sada zakon dopunjava da to uključuje i mobilnu ekspozituru kao namjensko vozilo za pružanje bankarskih usluga. Pored banaka, u prvoj kategoriji su i pošte i njihove organizacione jedinice.

"Obveznici zakona I kategorije koji posluju posredstvom mobilne ekspoziture dužni su obezbijediti mjere bezbjednosti koje podrazumijevaju sistem video-nadzora sa čuvanjem video-zapisa, koji se sastoji od jedne unutrašnje kamere koja pokriva uplatno-isplatno mjesto i jedne vanjske kamere koja pokriva ulaz u vozilo, te kofer za prenos novca sa šifrom, u koji će se odlagati gotov novac i druge vrijednosti, pultnu blagajnu radi zaštite gotovog novca i drugih vrijednosti koja je zasnovana na korištenju sistema fioka s odgođenim vremenom otvaranja i mogućnošću upotrebe sistema hitnog upozorenja", glasi nova odredba u Zakonu.

U ostalim kategorijama obveznika koji posluju s gotovim novcem su mjenjačnice, mikrokreditne organizacije, kasina, lutrije, sportske kladionice i slično, zatim bankomati, te pravna i fizička lica koja posluju plemenitim metalima ili predmetima od plemenitih metala i dragim kamenjem. U posljednjoj kategoriji su ostala pravna i fizička lica koja posluju gotovim novcem i ostvaruju dnevni promet gotovog novca u iznosu većem od 5.000 KM.

Nacrtom zakona je dodato i da ministar donosi pravilnik kojim se propisuje procjena ugroženosti obveznika zakona u dijelu poslovanja mobilne ekspoziture. Rok za donošenje pravilnika je dva mjeseca od dana stupanja zakona na snagu.

Foto: Vlada RS

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.