EKONOMIJA

Šta se krije iza povećanja stranih investicija u BiH

Rast investicija je rezultat inflacije i knjigovodstvene akrobatike, smatraju ekonomisti

Šta se krije iza povećanja stranih investicija u BiH

Strani ulagači prošle godine su u našu zemlju investirali 1,7 milijardi KM, što je za 233 miliona maraka više nego godinu prije i gotovo dva puta više nego 2020. godine, prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine. Najviše se ulagalo u trgovinu, bankarstvo i energetski sektor. 

Po visini ulaganja izdvaja se nekoliko država i sektora u koje se investiralo.

– Zemlje koje su najviše ulagale u BiH su Rusija, Holandija, potom Hrvatska, Velika Britanija i Turska. Što se tiče sektora ulaganja u kojima je najveći priliv stranih ulaganja registriran, to je sektor finansijsko-uslužnih djelatnosti, potom proizvodnje, trgovine i ostalo, navodi Jasmina Penava iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH.

Iako bi se posmatrajući statističke podatke moglo zaključiti da BiH postaje atraktivna destinacija za ulaganje, prema mišljenju ekonomista, iznos stranih investicija nije nešto čime se možemo pohvaliti. Rast investicija je, smatraju, u prvom redu rezultat inflacije, ali i knjigovodstvene akrobatike gdje kompanije u stranom vlasništvu reinvestiranje svoje dobiti ostvarene u BiH knjiže kao ulaganje.
– Mi moramo da imamo mnogo veći porast kad su u pitanju inostrane investicije. One treba da budu izražene u milijardama da bi mogli da kažemo da smo nešto uradili. Ali, opet bolje je to nego ono što smo imali prethodnih godina - da smo na istom nivou ili sa minimalnim porastom. Ili ne daj Bože da imamo stagnaciju. Znači to je skroman rezultat. Ne možemo biti zadovoljni, smatra ekonomski analitičar Aleksandar Ljuboja.

– Povećanje nije suštinsko već samo vrijednosno. Jedan vrlo problematičan podatak je da se među vodećim investitorima pojavljuje Ruska Federacija, a znamo da uglavnom nema nekih novih ulaganja iz Ruske Federacije koje možemo osjetiti. Pitanje da li su to stvarna ulaganja ili možda pokušaj nekog da izbjegne sankcije, ističe ekonomski analitičar Igor Gavran, izvještava BHRT.

Strani investitori koji već posluju u BiH ističu niz naših komparativnih prednosti kao što su povoljan geografski položaj, blizina zapadnoj Evropi, solidna infrastruktura, niska cijena energije i povoljna cijena rada. Naravno postoje i mane koje odvraćaju od ulaganja u BiH.
– Ozbiljni izazovi su politička stabilnost i koliko je radne snage stvarno raspoloživo, kao i koliko je radna snaga obučena. Svako treba za sebe da procijeni da li je spreman da rizikuje. Da li se osjeća spremnim i sposobnim da riješi te izazove da bi profitirao od ovih komparativnih prednosti, navodi Edin Dacić, predsjednik Savjeta stranih investitora Područne privredne komore Banja Luka.

Od završetka rata, strani investitori u Bosnu i Hercegovinu uložili su oko 20 milijardi maraka. Na prvi pogled zvuči mnogo, ali ustvari i nije, kada se zna da je u pitanju period od 29 godina i da je u pojedine zemlje regiona uloženo nekoliko puta više.

Foto: Pexels

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Tags:
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.