EKONOMIJA

Najveća potražnja za radnom snagom u prerađivačkoj industriji

Prema rezultatima istraživanja, 63 posto poslodavaca planira zaposliti 4.760 novih radnika u 2024. godini

Najveća potražnja za radnom snagom u prerađivačkoj industriji

Federalni zavod za zapošljavanje objavio je rezultate istraživanja tržišta rada za 2023/2024. godinu, koje može pomoći učenicima i njihovim roditeljima pri donošenju odluka o daljnjem školovanju i izboru budućeg zanimanja.

Istraživanje, provedeno u septembru i oktobru 2023. godine, obuhvatilo je 1.248 poslodavaca iz Federacije BiH s pet i više zaposlenih.
Prema rezultatima, 63 posto poslodavaca planira zaposliti 4.760 novih radnika u 2024. godini, uglavnom zbog očekivanog povećanja obima poslovanja.
Najveće potrebe za zapošljavanjem iskazane su u prerađivačkoj industriji (42%), trgovini (17%), građevinarstvu (13%) i ugostiteljstvu (11%).

Poslodavci najviše traže radnike sa srednjom stručnom spremom III stepena (KV), koji čine 64% ukupne potražnje, dok 19% otpada na radnike sa srednjom stručnom spremom IV stepena (SSS), a 6,8% na radnike sa visokom stručnom spremom (VSS).

Najtraženija zanimanja sa srednjom stručnom spremom III i IV stepena u 2024. godini su: prodavač, konobar, bravar, zavarivač, vozač kamiona, kuhar, šivač, stolar, zidar, tesar i mašinski tehničar.

Za zanimanja koja zahtijevaju fakultetsko obrazovanje, najveća potražnja će biti za radnicima iz IT sektora (inžinjeri elektrotehnike, sistem inžinjeri, programeri), ekonomistima, magistrima farmacije te mašinskim i građevinskim inžinjerima.

Foto: Pixabay

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.