EKONOMIJA

Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud

Počeli su razgovori s KInezima, nadamo se pozitivnom ishodu, navode iz Elektroprivrede RS

Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud

Stigla je službena obavijest da se Njemačka povlači iz financiranja vjetroelektrane Hrgud kod Berkovića. To je bilo očekivano, nismo se odrezali, sada idemo dalje, za ATV, kaže Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije i razvoj ERS-a.
“Ovdje smo izašli iz kreditnog aranžmana s Njemačkom razvojnom agencijom, tako da od danas službeno možemo samostalno raditi na projektu, nemamo više nikakvih obaveza prema njemačkim partnerima”, rekao je Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije i razvoj ERS-a.

Kako su Nijemci odustali, javili su se brojni strani investitori, navode iz ERS-a. Potencijali Republike Srpske su ogromni, posebno na njenom jugu, kaže za ATV glasnogovornica Elektroprivrede Ana Bokonjić Buha. Zbog toga je kineska delegacija posjetila matičnu kompaniju.

"Ambasador Bosne i Hercegovine u Kini Berjan posjetio je ERS s predstavnicima kineskih kompanija koje su iskazale interes za ulaganje u projekte iz obnovljivih izvora s naglaskom na vjetroelektrane, konkretno na VE Hrgud. Određeni razgovori su započeli i nadamo se pozitivnom ishodu. “, rekla je Ana Bokonjić, glasnogovornica ERS-a.

Pozitivan ishod pokazao se iu drugim projektima koje Elektroprivreda Republike Srpske realizira u suradnji s partnerima iz cijeloga svijeta.

"Elektroprivreda Republike Srpske razvila je niz značajnih projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, gdje prednjače hidroelektrane. Radovi na izgradnji HE Dabar su uveliko u toku, a izvođač radova je renomirana kineska kompanija Gezuba, a mi također su započeli radove na izgradnji HE Mrsovo s renomiranom turskom tvrtkom NGA“, rekla je Bokonjić Buha.

"Nećemo imati problema oko financiranja bilo kojeg projekta vjetroelektrane ili solarne elektrane", rekao je Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije i razvoj ERS-a.

Foto: Pexels

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.