EKONOMIJA

Filijale ''prekograničnih'' banaka u JIE profitabilnije nego u matičnim zemljama

Profitabilnost banaka regiji u usporedbi s ukupnim poslovanjem grupe poboljšana

Filijale ''prekograničnih'' banaka u JIE profitabilnije nego u matičnim zemljama

Europska investicijska banka (EIB) objavila je najnovije rezultate Ankete o kreditiranju banaka u središnjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi u kojoj su banke navele da je njihova profitabilnost u toj regiji u usporedbi s ukupnim poslovanjem grupe poboljšana, pri čemu su filijale tamo u prosjeku profitabilnije od njihovih matičnih banaka.

Na pitanje o njihovim dugoročnim strategijama, 58 posto "prekograničnih" bankarskih grupa je pokazalo spremnost da selektivno prošire ili održe isti nivo poslovanja u regiji JIE. Kvaliteta kredita u regiji se također poboljšava. Nakon pada u 2023., predviđa se da će se koeficijenti nekvalitetnih kredita nastaviti smanjivati u različitim zemljama te regije u 2024.

Banke očekuju povećanu potražnju klijenata za kreditima u svim kategorijama, pri čemu se očekuje najveći rast potražnje za hipotekama, a oporavak korporativnih investicija nakon perioda sporog rasta. Očekuje se da će se pooštravanje ponude kredita početkom 2022. uzrokovano sukobom u Ukrajini, inflacijom i višim kamatnim stopama uskoro završiti snažnim poboljšanjima u svim segmentima, posebno za hipoteke i potrošačke kredite, prenosi Bljesak.info.

Banke u regiji navele su poboljšanje tržišnih izgleda i bolje uvjete finansciranja kao faktore koji doprinose ublažavanju kreditnih standarda, signalizirajući povećanu spremnost banaka da daju kredite svojim klijentima.

Foto: Pexels

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.