EKONOMIJA

Prva procjena: BDP BiH porastao 2,7 posto u prvom kvartalu

Rast zabilježen u kategorijama finalne potrošnje domaćinstava, izdataka opće države i bruto investicija

Prva procjena: BDP BiH porastao 2,7 posto u prvom kvartalu

Bruto domaći proizvod (BDP) Bosne i Hercegovine porastao je za realnih 2,7% na godišnjem nivou u prvom kvartalu 2024. godine, nakon revidiranog godišnjeg povećanja od 1,7% u prethodnom kvartalu i 1,7% % porasta u prvom tromjesečju 2023., objavio je državni statistički ured.
Na tromjesečnoj usporednoj osnovi, BDP je u razdoblju od januara do marta porastao desezonirano za 0,9 posto, nakon što je u tri mjeseca do decembra porastao za 0,6 posto, a u prva tri mjeseca 2023. za 0,3 posto, pokazuju statistički podaci Agencija za statistiku BiH u prvoj procjeni napravljenoj korištenjem rashodovnog pristupa u petak.

Promatrano po kategorijama BDP-a prema rashodovnom pristupu, u prvom tromjesečju 2024. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine realni rast bilježe sljedeće kategorije: izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava 2,7%, izdaci za potrošnju opće države 2,1%, bruto investicije 49,8% i uvoz roba i usluga 1,3%, dok je realno smanjenje zabilježeno samo kod izvoza roba i usluga 14,9%.

Federani zavod za statistiku saopćio je da je bruto domaći proizvod Federacije Bosne i Hercegovine realno porastao za 3% u prvom kvartalu ove godine, nakon rasta od 2,5% u četvrtom kvartalu 2023. i rasta od 1,1% u prvom kvartalu 2023.  Ranije je Zavod za statistiku RS objavio da je BDP ovog entiteta u prvom kvartalu realno porastao 2,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Foto: CBBiH

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.