EKONOMIJA

Eksplodirao izvoz municije iz BiH

Neke firme vojne industrije odranije su imale slobodne kapacitete koje su sada popunile

Eksplodirao izvoz municije iz BiH

Vojna industrija BiH nastavlja obarati rekorde nakon što je u prvih šest mjeseci 2024. godine izvezla oružja i municije ukupne vrijednosti 146,9 miliona KM.
To je za blizu 48 posto više nego u istom periodu prošle godine, kada je vrijednost izvoza iznosila 99,8 miliona maraka.

Prema podacima UIO BiH, najtraženiji su granate, bombe, mine, rakete, te vojna municija i njeni dijelovi, pa je ukupna vrijednost izvoza ovih proizvoda iznosila približno 142,5 miliona KM.

BiH je izvezla i oko 2,7 miliona KM vrijedne dijelove i pribor za vojno oružje, revolvere i pištolje i ostalo vatreno oružje. U vrhu liste zemalja u koje BiH izvozi oružje i municiju su SAD, Slovačka, Bugarska, Irak, Srbija, Saudijska Arabija…

Vojni ekspert Berko Zečević smatra da dobri finansijski rezultati vojne industrije ne znače da je bilo investicija u postojeće fabrike, već su neke od njih ranije imale slobodne kapacitete koje su popunile. Istovremeno, rat u Ukrajini uticao je na rast cijena municije i oružja.
– Imamo fantastičnu šansu, jer ovo što se sada dešava u svijetu trajat će sigurno desetak godina. Bit će izražena potreba za municijom i oružjem, pa je u skladu s tim potrebno tehnološko, ali i zakonsko prestrukturiranje bh. vojne industrije. Potrebni su nam vanjski partneri, vojne firme iz Evrope i SAD i moramo promijeniti odnos da je 51 posto kapitala vlasnik FBiH ili RS, a 49 posto privatni kapital, smatra Zečević. 

– Moramo imati saradnike koji će drastično povećati tehnološke sposobnosti naših firmi i primiti više stručnih, a ne podobnih ljudi. Cijeli život radim na stvaranju uslova da BiH ima školovane ljude, ali od stotinjak inžinjera odbrambenih tehnologija samo 5-6 radi u vojnoj industriji, a primljeni su ljudi po rođačkim i sličnim linijama – kaže Zečević.

On dodaje da jedna od ključnih obaveza treba biti i razvoj što više privatnih firmi za proizvodnju komponenti za odbrambenu industriju.

Nakon popunjavanja skladišta, koja su ispražnjena zbog ratova u Ukrajini i Bliskom istoku, vojnopolitički analitičar Hamza Višća očekuje mnogo investicija i pregrupiranje namjenske industrije u skladu s novim potrebama, jer iskustva govore da su vojskama potrebnija sredstva i projektili protivvadušne odbrane, piše Avaz.

– Dobro je što imamo strane investitore u našim fabrikama, jer oni dovode i kupce. Međutim, treba nam kvalitetan odnos svih koji mogu doprinijeti da se to bolje posloži. Nemamo vezu između proizvodnje i škola koje školuju kadrove. Oni imaju perspektivu, tim prije što se NATO, shvatajući ozbiljnost situacije u Ukrajini, opredijelio da jača odbrambene kapacitete, a većina zemalja povećava vojne budžete – kaže Višća.
On ističe da stvarni kapaciteti zapadnih zemalja trenutno ne zadovoljavaju njihove potrebe, pa kupuju oružje gdje stignu.

-Ministarstvo odbrane bi moglo mnogo uraditi kada bi namjensku industriju posmatralo u oba entiteta ravnopravno i kada bi entiteti sarađivali, pa da rezultat bude na dobrobit cijele države – dodaje Višća.

Foto:Igman

 

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.