NAJBOLJI POSLOVNI POTEZ

Najbolji poslovni potez: Posao za 700 radnika

Najbolji poslovni potez: Posao za 700 radnika

Njemačka kompanija Mubea najavila je veliku investiciju u Prnjavoru u kojem  će na proizvodnji komponenti za autoindustriju zaposliti 700 radnika - muškaraca i žena različitih struka,  što je portal Indikator.ba tokom drugog troimjesečja nominovao za najbolji poslovni potez u BiH u 2023.godini. Na listi nominovanih je i investicija Elektroprivrede BiH u izgradnju osam solarnih elektrana u Živinicama. Atraktivnost ovog poslovnog poteza ogleda se i u činjenici da će na operativnim poslovima proizvodnje struje biti angažovani rudari nakon što prođu potrebnu prekvalifikaciju. Realizaciju tog projekta podržat će i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Među najbolje poslovne poteze u drugom kvartalu ove godine uvršteno je i otvaranje novog proizvodnog pogona japanske korporacije Tsubaki Nakashima u Konjicu sa više od 330 novouposlenih radnika. Koncipirana je kao svjetski centar za proizvodnju konusnih valjaka za autoindustriju i željeznice. Biznismeni iz Japana u ovom događaju prepoznali su spremnost Konjica za prihvatanje novih investitora te su nekoliko sedmica kasnije u taj grad poslali posebnu delegaciju kako bi razmotrili nove mogućnosti za ulaganje.  Istovremeno gradonačelnik tog grada pokrenuo je razgovore sa uglednim Konjičanima koji žive i uspješno rade u inostranstvu pa je tim povodom  ovdje boravio i uspjhešni biznismen Luka Rajić. On je iskazao interes za podršku razvoju turizma u ovom dijelu BiH.

Konjic je tako postao ozbiljan kandidat za dobijanje priznanja „Najbolji poslovni potez u lokalnoj zajednici“ za ovu godinu.

Otvaranje predstavništva Privredne komore Belgije i Luksemburga u Sarajevu  evidentirano je među najbolje poslovne poteze u BiH ali i regiji s obzirom na to da je ovo njihovo prvo predstavništvo na Balkanu. Ohrabrujuće je da su, kako je rečeno na prigodnoj svečanosti  kompanije iz obje zemlje zainteresovane za ulazak na tržište BiH. Predstavništvo će regionalne kancelarije otvoriti u Sarajevu, Ljubuškom i Banjoj Luci što svjedoči o ozbiljnim namjerama ovog diplomatsko-ekonomskog poteza.

Albanska investicijska grupa BALFIN osnovala je novu jedinicu, BALFIN Americas, šireći svoje djelovanje na dva kontinenta što je portal Indikator.ba prepoznaoi kao najbolji poslovni potez u periodu april - juni 2023.godine. BALFIN Grupa  je organizacija s više od 5000 zaposlenika u osam industrija, a partneri su joj brendova, poput Samsunga i Beka, te međunarodni maloprodajni divovi SPAR, Jumbo i Inditex. Među najbolje poslovne poteze u Evropi portal Indikator.ba je uvrstio italijansku energetsku grupa Eni nbnakon što je kupila britanski Neptun za 4,5 milijardi eura. U kupovini je učestvovala i norveška kompanija Var energi, u kojoj većinski udio (63,0 posto) ima Eni. Preuzimanje bi moglo da se završi u prvom kvartalu sljedeće godine.Neptun energi je kompanija koja se bavi istraživanjem i eksploatacijom nafte i gasa, a aktivna je u Evropi, Sjevernoj Americi, Indoneziji, Alžiru u Australiji.

Među poslovnim potezima koji su povučeni u ostatku svijeta Indikator.ba izdvojio je rekordan ugovor Airbusa o isporuci 500 aviona indijskoj aviokompaniji Air India. Ovaj ugovor za avione sa jednim prolazom zasjenio je prethodnu, ovogodišnju narudžbu 470 Airbusovih i Boeingovih aviona za potrebe aviokompanije Air India.

S obzirom na to da Indikator.ba bira i najbolje poslovne poteze u sektoru finansija u minulom kvartalu evidentirana je odluka poslovodstva Raiffeisen banke da finansijski podrži svoje uposlenika pri kupovini električnih dvotočkaša. Na taj način banka direktno doprinosi  smanjenju emisije ugljendioksida, automobilskih gužvi na gradskim ulicama i ublaži nedodstatak parking mjesta u gradovima gdje ima svoje poslovnice i filijale.

Sve rečeno, kao i potezi nominovani u prvom kvartalu tekuće godine upućuju na to da će konkurencija za izbor najboljeg poteza u 2023.godini biti velika a sam izbor za analitičare ovog portala veoma izazovan.

Ovo je osma godina kako Indikator.ba bira najbolje poslovne poteze u čemu mu je partner Privredna komora Federacije BiH. Podržan je od kompanija drogeri markt dm u BiH, a medijski pratilac je BH Radio 1.

Priredio: Hajdar Arifagić

Foto: Mubea
 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
2.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.