U ponedjeljak počinje 2. Sarajevska sedmica energije i klime

Ovo je novo izdanje prošlogodišnjeg, uspješnog događaja, koji je postavio čvrste temelje za širu, konkretniju i dublju raspravu o ključnim temama iz oblasti energije i klimatskih promjena u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu

U ponedjeljak počinje 2. Sarajevska sedmica energije i klime

Druga Sarajevska sedmica energije i klime (SECW) se održava od 23. do 27.9. u Hotelu Hills, zgradi Energonivesta (4. dan) i Privrednoj komori Federacije BiH (5. dan). Ovo je novo izdanje prošlogodišnjeg, uspješnog događaja, koji je postavio čvrste temelje za širu, konkretniju i dublju raspravu o ključnim temama iz oblasti energije i klimatskih promjena u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu. Nakon prvog izdanja uslijedila su konkretna rješenja i smjernice za unapređenje klimatskih i energetskih politika i to je bio osnovni motiv za ponovnu organizaciju događaja.

SECW se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, te uz podršku brojnih međunarodnih i domaćih institucija, organizacija i kompanija. Zemlje partneri su Kraljevina Norveška i Kraljevina Velika Britanija.

Ove godine, SECW nastavlja sa dinamičnim pristupom, snažno se fokusirajući na implementaciju međunarodnih klimatskih obaveza u BiH i prilagodbu domaćih zakona u skladu s tim zahtjevima. Očekuju se značajni iskoraci u pravcu energetske tranzicije, s naglaskom na realizaciju planova koji su predstavljeni prethodne godine.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH, koja je uz nLogic i Ministarsto vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nominalni organizator SECW, kaže kako se ove godine očekuje još veći odaziv u odnosu na prvo izdanje, s već najavljenim brojnim učesnicima i učesnicama iz različitih sektora. “SECW se pozicionirao kao nezaobilazan događaj za sve koji su posvećeni energetskoj i klimatskoj budućnosti Bosne i Hercegovine, regije i Evrope. Ovo je jedinstvena prilika da ključni akteri, donositelji odluka i lideri projekata na jednom mjestu pokrenu važan dijalog o energetskoj budućnosti i evropskim integracijama”, kazao je Jašarspahić.

SECW okuplja širok spektar kompanija, institucija i pojedinaca iz regije, EU i šireg europskog pojasa. Ove godine centralni program uključuje 19 panela, 13 popratnih događaja i brojne prezentacije, te dodatne sastanke i B2B razmjene, što predstavlja izvrsnu priliku za umrežavanje i poslovnu saradnju.

Partner događaja GIZ će podržati organizaciju dva panela tokom SECW. Najavljujući panel Akcija zajednice za energetsku tranziciju u BiH, razvoj prosumera i energetskih zajednica, zakazan za utorak 24. septembra, Minela Isaković iz GIZ-a naglasila je: „U ime Vlade Njemačke, GIZ uspješno implementira aktivnosti koje vode ka energetskoj tranziciji na lokalnom nivou. Opštine i gradovi u BiH spremni su se aktivno uključiti u realizaciju inovativnih građanskih inicijativa, poput energetskih zajednica.“ 

Događaju će prisustvovati brojni međunarodni akteri i eksperti, njih oko 200 stotine, predstavnici vlada, industrije, civilnog društva i akademska zajednica.

Štokholmski institut za okoliš (SEI) će tokom SECW 2024 učestvovati na dva panela i biti domaćin popratnog događaja. Saša Solujić, voditeljica "BiH SuTra" programa, je rekla kako će paneli ponuditi značajne uvide u jačanje zajedničkih napora u rješavanju klimatske krize i poticanju zelenije budućnosti. „Popratni događaj programa „Održiva tranzicija BiH (BiH SuTra)“ održat će se 24. septembra sa početkom u 9.00 sati, te će se u okviru događaja u opuštenoj atmosferi predstaviti postignuti rezultati i razgovarati o ključnim izazovima. Ove inicijative odražavaju dugotrajnu posvećenost Vlade Švedske podršci klimatskim ciljevima Bosne i Hercegovine i jačanju održivije budućnosti za sve", naglasila je Solujić.

Agenda cijelog događaja je dostupna na web stranici, a kapaciteti konferencijskih sala u kojima se SECW održava su već gotovo popunjeni.

Štampa
Kategorije: Najava događaja
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.

EKONOMIJA

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

POLITIKA I DRUŠTVO

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Prethodni Slijedeća

KOMENTARI I ANALIZE

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

Prethodni Slijedeća
Prethodni Slijedeća

ŽIVOT I UMJETNOST

Borivoje Simić, subota, 31. august 2024.

Prva Sky track karting arena u BiH otvorena u Banjaluci

Jelenko Lolić, vlasnik arene, najavio uzbudljivo iskustvo za sve koji posjete ovo mjesto

Borivoje Simić, utorak, 13. august 2024.

Urednik Indikator.ba osvojio još jednu književnu nagradu

Simić je dobio treću nagradu na konkursu 8. Drinski susreti u kategoriji najboljih rukopisa zbirki priča

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.