DiaLab Konferencija: Povezivanje dijaspore i domaćih kompanija

Završni događaj zakazan je za 10. oktobar 2024. pružajući priliku za umrežavanje s IT kompanijama

DiaLab Konferencija: Povezivanje dijaspore i domaćih kompanija

USAID projekat “Diaspora Invest” i Bit Alijansa realizovali su DiaLab – Business and Social Impact Academy, s ciljem povezivanja stručnjaka iz dijaspore s poslovnom zajednicom u BiH.

Završni događaj zakazan je za 10. oktobar 2024. pružajući priliku za umrežavanje s IT kompanijama, predavačima iz dijaspore i predstavnicima USAID-a, a prijaviti se možete putem maila contact@bit-alliance.ba ili forme na LINKU.

Bosanskohercegovačka dijaspora, koja živi u više od 50 zemalja, ima značajan potencijal za razvoj Bosne i Hercegovine. S obzirom na smanjenje broja stanovnika u zemlji, projekti za saradnju sa dijasporom su ključni za jačanje poslovnih veza s eksternim tržištem i stvaranje novih prilika za ekonomski napredak.

Projekat DiaLab – Business and Social Impact Academy je pokazao značaj saradnje dijaspore i lokalnih kompanija, a finalni događaj će pokazati postignute rezultate i otvoriti vrata novim inicijativama za razvoj društvene odgovornosti poslovne zajednice u BiH.

“Kroz ove aktivnosti uspjeli smo izgraditi zajednicu stručnjaka i stručnjakinja iz dijaspore koji žele doprinijeti rastu društvene odgovornosti u domaćim kompanijama. Ove godine je naš fokus bio na IT sektoru, ali to želimo proširiti i dalje te nastaviti podizati svijest o tome da svaka investicija nosi sa sobom i važan društveni utjecaj na sredinu gdje se realizuje. USAID želi donijeti savremene prakse u poslovanje kompanija u BiH, korištenjem znanja uspješnih stručnjaka iz dijaspore. U dvije godine od početka projekta do danas kroz mentorski program će proći preko 70 kompanija, koje žele poveznice, znanje i nove prilike”, poručila je Dobrila Boba Vukmanović, projekt menadžerica Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

Saradnja sa USAID-om kroz ovu inicijativu se pokazala veoma važnom za otvaranje novih prilika i kod lokalnog partnera Bit Alijanse.

“Mislim da u posljednjih 30 godina nismo ni izbliza iskoristili potencijal naše dijaspore, ali ni njima ponudili mogućnost da više borave u Bosni i Hercegovini i osjećaju se dobrodošlo. Moji kontakti u dijaspori, rasuti širom svijeta, traže mogućnost za investiranje u BiH, traže razlog da što češće ovdje borave, a jedan od razloga svakako mogu biti i poslovne prilike koje im mi u BiH trebamo omogućiti. Uključivanje dijaspore u projekte kao što je DiaLab pomaže u stvaranju snažnijih veza između lokalne zajednice i globalnog tržišta, posebno u IT industriji, gdje je razmjena znanja i iskustava ključna za inovacije i rast. Ova saradnja može otvoriti vrata novim tehnološkim rješenjima i omogućiti lokalnim talentima da se povežu s globalnim trendovima i prilikama”, poručio je Damir Maglajlić, izvršni direktor Bit Alijanse.

Predstavnici IT kompanija u BiH su kroz akademiju imali priliku unaprijediti svoje vještine i izgraditi korisne kontakte. Tokom osam sesija, predavači iz dijaspore podijelili su iskustva u prodaji, poslovnim strategijama, umrežavanju i održivom razvoju, pružajući učesnicima praktične alate i prilike za učenje i umrežavanje.

“Moja želja je da doprinesem razvoju poslovne kulture koja prepoznaje i cijeni ljudski potencijal kao ključni faktor uspjeha. Oduševljena sam entuzijazmom i znanjem učesnika te njihovom željom za učenjem i razvojem. Ovaj projekt pokazuje kako saradnja između različitih sektora može rezultirati konkretnim i mjerljivim uspjesima, te daje primjer drugim organizacijama kako iskoristiti potencijal dijaspore za ekonomski i društveni napredak. Vjerujem da ovakvi projekti imaju ogroman potencijal da transformišu društvo i ekonomiju, i jako sam ponosna što sam bila dio ove inicijative”, poručila je Lamija Bašić, profesorica sa Univerziteta u Kaliforniji i jedna od predavačica u okviru programa akademije.

“DiaLab akademija je za mene bilo divno iskustvo i prilika za upoznavanje sa inspirativnim pričama naših govornika, ali i dijeljenje iskustva s kolegama iz branše. Svojevrsno proširenje vidika i usvajanje znanja koje sam dalje mogla primijeniti na svoj rad, donijeli su jednu vrstu osvježenja u moje day-to-day poslove”, izjavila je Sara Avdagić iz kompanije Atlantbh i polaznica akademije.

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.

EKONOMIJA

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Prethodni Slijedeća

KOMENTARI I ANALIZE

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

Prethodni Slijedeća
Prethodni Slijedeća

ŽIVOT I UMJETNOST

Borivoje Simić, utorak, 17. septembar 2024.

Zukićev park napravljen po slici Van Goga otvoren za posjetioce

Usred brda i zelenih livada visočki biznismen Halim Zukuć ostvario je svoj dugogodišnji san

Borivoje Simić, utorak, 17. septembar 2024.

Gatački kajmak iz mješine zaštićen oznakom porijekla

Zaštitom proizvoda, čuvamo tradiciju ovog kraja u proizvodnji autentičnih proizvoda, navode iz gatačkog udruženja

Borivoje Simić, četvrtak, 12. septembar 2024.

U BiH uvezen najskuplji auto u zadnjih 10 godina

Za deset najskupljih automobila ove godine kupci iz BiH izdvojili 3,9 miliona KM

Borivoje Simić, utorak, 13. august 2024.

Urednik Indikator.ba osvojio još jednu književnu nagradu

Simić je dobio treću nagradu na konkursu 8. Drinski susreti u kategoriji najboljih rukopisa zbirki priča

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.