Najava prvog AI Summita u BiH “Kiss the future”

Događaj će okupiti vodeće stručnjake iz oblasti umjetne inteligencije

Najava prvog  AI Summita u BiH “Kiss the future”

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković i potpredsjednik Ahmet Egrlić održali su sastanak s predstavnicima kompanije Bloomteq, Edinom Mehićem i Kerimom Balićem. Na sastanku je razgovarano o suradnji Komore i prvog AI instituta u Bosni i Hercegovini na realizaciji aktivnosti od značaja za bh. kompanije i ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Predstavnici kompanije Bloomteq, vodeće organizacije u oblasti umjetne inteligencije u Bosni i Hercegovini i osnivači AI Instituta, prezentirali su svoj radi i aktivnosti i najavili organizaciju Prvog AI Summita “Kiss the future” koji se planira održati u septembru ove godine. Ovaj Summit, kako su istaknuli, predstavlja ključni trenutak za tehnološki sektor naše zemlje, odajući počast Emeriku Blumu, pioniru i osnivaču Energoinvesta, čije nasljeđe inspiriše inovacije i progres. Događaj će okupiti vodeće stručnjake iz oblasti umjetne inteligencije i bit će epicentar razmjene znanja i novih tehnoloških dostignuća. Važnost ovog događaja za Bosnu i Hercegovinu prepoznalo je i podržalo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Komore su istakli da umjetna inteligencija i sama tehnologizacija imaju veliki potencijal za dobrobit društvene zajednice, ali uz poštivanje strogih standarda i procedura vezanih za Cyber sigurnost. Poštivanjem svih postulata, kako su kazali, mogu se pronaći elementi za izgradnju pozitivnog poslovnog ambijenta, olakšanje poslovanja gospodarstva, smanjenja njihovih troškova, povećanja transparentnosti te povećanja konkurentnosti proizvoda.

Na kraju sastanka dogovoreno je da će Komora, u skladu sa svojim nadležnostima, podržati realizaciju aktivnosti od značaja za razvoj softverske industrije i digitalne transformacije u Bosni i Hercegovini.

Štampa
Kategorije: Najava događaja
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.

KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Prethodni Slijedeća

KOMENTARI I ANALIZE

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

Prethodni Slijedeća
Prethodni Slijedeća

ŽIVOT I UMJETNOST

Borivoje Simić, srijeda, 10. juli 2024.

Radnicima Premier kladionice po 1.000 KM za godišnji odmor

Premier kladionica ima ukupno 1.500 radnika, a svota koju će izdvojiti za njih je 1.500.000 KM

Borivoje Simić, utorak, 09. juli 2024.

Pomama za nekretninama u istarskom gradiću

U ponudi ima svega, od ruševina do kuća koje su u vrlo dobrom stanju 

Borivoje Simić, petak, 16. februar 2024.

Urednik portala Indikator.ba pobijedio na regionalnom književnom konkursu

Borivoje Simić odnio je prvu nagradu na konkursu časopisa "Avlija" iz Rožaja za priču "Neprodate novine"

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.