KOMENTARI I ANALIZE

Pogoršana profitabilnost bh. banaka u drugoj polovici 2023.

Polovica matičnih banaka smatra da je bh tržišni potencijal srednji, a polovica ga smatra niskim

Pogoršana profitabilnost bh. banaka u drugoj polovici 2023.

Profitabilnost banaka u Bosni i Hercegovini se pogoršala, pokazuje istraživanje Evropske investicijske banke (EIB) o bankarskim trendovima u širem regionu u drugoj polovini 2023. godine. 

Polovica matičnih banaka smatra da je bosanskohercegovački tržišni potencijal srednji, a polovica ga smatra niskim.
Bosna i Hercegovina, prema istraživanju, ima najlošiju ocjenu među ispitanim zemljama Centralne, Istočne i Jugoistočne  Europe.

- Profitabilnost domaćih banaka pogoršala se u odnosu na prethodno razdoblje, s većinom banaka koje iskazuju profitabilnost koja je jednaka nivou ukupne grupe,  pokazali su rezultati istražianja.

Potražnja za kreditima oporavila se tokom posljednjih šest mjeseci, uglavnom potaknuta korporacijama i kontinuiranim poboljšanjem potrošačkih kredita. U sljedećih šest mjeseci očekuju se daljnja poboljšanja za iste segmente.
Uvjeti ponude kredita dodatno su pooštreni u svim segmentima, a banke u Bosni i Hercegovini očekuju
da će se ovaj trend, koji je započeo 2021., nastaviti.
Pristup finandiranju općenito je ostao nepromijenjen, unatoč poboljšanom finansiranju iz međunarodnih financijskih izvora, depozita stanovništva, međubankarskog tržišta i neto pozicija središnje banke.
Kreditna kvaliteta poboljšana u segmentu poslovanja s pravnim osobama i stanovništvom. Međutim, u skladu sa o usporenom ekonomskom aktivnosti, banke očekuju povećanje loših korporativnih kredita u sljedećih šest mjeseci. Mađutim, očekuje se da će ukupna kreditna kvaliteta ostati neutralna.

Istraživanje za region CIJIE pokazalo je da će se pooštravanje na strani ponude kredita nastaviti. Mada se raskorak između ponude i tražnje smanjio u odnosu na prethodni period, ponuda kredita je i dalje ograničena u Srbiji, Albaniji, na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji, kao i Bosni i Hercegovini.
-  Rezultati istraživanja ukazuju da ograničavanje ponude kredita koje je počelo 2022. godine zbog rata u Ukrajini, inflacije, visokih kamatnih stopa i usporavanja privrednog rasta i dalje traje. Pooštravanje uslova kreditiranja pogađa sve poslovne segmente, naročito mala i srednja preduzeća. Ovdje će EIB Global nastaviti da igra značaju ulogu preko svojih finansijskih posrednika kroz povoljno finansiranje malih biznisa u regionu, kako bi im se omogućilo da lakše pristupe finansijskim sredstvima, dekarbonizuju i prošire svoje poslovanje, kao i da otvore nova radna mjesta, rekao je potpredsjednik EIB-a Kirijakos Kakouris.
Tražnja za kreditima ostala je stabilna, a očekuje se i manji rast. Negativan doprinos tom trendu dale su fiksne investicije i bankarske usluge za stanovništvo, naročito segment stambenih kredita, ali se u narednom periodu očekuje njihov oporavak. Suprotno ranijim negativnim očekivanjima, kvalitet kredita se u prethodnih šest meseci poboljšao. Međutim, imajući u vidu sporiji ekonomski rast i više kamatne stope, banke u narednom periodu očekuju porast problematičnih kredita.

Uprkos tome, sve veći broj banaka (50%) pokazuje namjeru da selektivno proširi svoje poslovanje u regionu (u odnosu na 45% u prethodnom istraživanju) ili da zadrži isti obim. Većina regionalnih filijala ostvaruje veću profitabilnost nego njihove grupacije u cjelini u pogledu prinosa na ukupnu imovinu i na sopstveni kapital, naročito u Češkoj, na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji. Međutim, iz perspektive banaka, u nekim zemljama ovi parametri bilježe značajan pad u odnosu na prethodno istraživanje. Više od 50% banaka u Albaniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji trenutno ukazuje na nižu profitabilnost, u poređenju sa rezultatima na nivou svojih grupacija.

Foto: Pixabay

Grafika: EIB

(Prilikom preuzimanja dijelova teksta ili teksta u cjelini obavezno navođenje izvora uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na https://indikator.ba/)

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.