NAJBOLJI POSLOVNI POTEZ

Brzi odgovor na krizu - najbolji poslovni potez u 2022. godini

  • 4 januar 2023
  • Autor: Indikator.ba
  • Broj pregleda: 462
  • 0 Komentari

Države, kompanije i menadžeri iznenađujuće brzo i efiklasno našli su odgovor na krizu koja je po izbijanju ruske agresije na Ukrajinu zaprijetila sunovratu svjetske ekonomije i energetske krize sa nesagledivim posljedicama, što je portal Indikator.ba proglasio najboljim poslovnim potezom u 2022.godini.

Globalna ekonomska kriza zaustavljena je pojedinačnim i zajedničkim mjerama a korištenjem novih izvora energije, tehničkih rješenja te bilateralnim i mulilaterarnim sporazumima posebno u Evropi snabdijevanje energentima zadržano je na potrebnom nivou. Uz to bankari su vlastitim mjerama (ponegdje i uz pomoć države) spriječili haos na finansijskom tržištu jer su preuzeli poslovanje ruske Sberbanke u Evropi i zaštitili njene klijente. Čak i u Bosni i Hercegovini u kojoj su pri tom važnu ulogu odigrale entitetske agencije za bankarstvo.

Ovo je deveti izbor najboljih poslovnih poteza u BiH, regiji, Evropi i ostatku svijeta koji poslovni portal Indikator.ba arganizuje u konsultaciji sa uglednim ekonomistima i stručnjacima iz zemalja okruženja. Dok traje analiza nekoliko stotina podataka prikupljenih tokom istraživanja, na osnovu kojih se donosi odluka o dobitnicima priznanja ovog portala, u prilici smo saopštiti ko su potencijalni kandidati.

Najbolje poslovne poteze u BiH u minulih 12 mjeseci povukla je Snježama Korpruner, direktorica GS Tvornice mašina Travnik odlukom da sa njemačkim partnerom Liebher iz Bischofshafena u Prozor-Rami izgradi tvornicu mašinskih dijelova što je prvi industrijski pogon u ovoj lokalnoj zajednici u posljednjih četrdeset godina! Ovo inače nije jedina velika i važna investicija njemačkog kapitala u BiH u tek minuloj godini. Bilo ih je još zahvaljujući, između ostaloga i dugogodišnjem uspješnom djelovanju Predstavništva njemačke privrede sa sjedištem u Sarajevu. Kandidat za priznanje u ovoj kategoriji je i kompanija "B&B sunce i vjetar" nakon što je pokrenula inicijativu za raspisivanje javnog poziva za izgradnju solarne elektrane i vjetroparka "Planik" u Bileći vrijednog 240 miliona euro. To je ujedno i najveća najavljena investicija u energetski sektor BiH u minuloj godini. Ovom projektu pridružila se i kompanija“Big Shopping Centers” iz Tel Aviva što je prvo ozbiljnije učešće izraelskog kapitala u jačanju bh. ekonomije.

Mujo Čosić vlasnik kompanije "Čosićprom" privukao je pažnju javnosti nakon što je uvezao 100 radnika iz Turske i dao im platu od 1.000 KM, a kompanija "Crvena jabuka", podružnica banjalučkog Tropica, otvaranjem Gastro marketa zasnovanog na novomn konceptu trgovine također su među kandidatima za priznanje. Posljednjih nekoliko godina Indiukator.ba analizira poslovne poteze u lokalnim zajednicama BiH koji se tiču stvaranje uslova za inverstiranje i privlačenje investitore. Dosadasšnji rezultati pokazuju da je u tome bolja od ostalih bila opština Živinice.

Crnogorski biznismen Edo Mušović se na listi kreatora najboljih poslovnih poteza u regiji našao nakon što je u jednom danu u mjestu Tuzi otvorio dvije fabrike: u jednoj se prerađuje voće i povrće a u drugoj proizvodi čips. Za malu i nerazvijenu lokalnu zajednicu kao što je ova to je ogroman dobitak, a u poslovnom svijetu veoma rijedak slučaj.
Nevjerovatan posao napravio je i hrvatski Brodosplit sa američkom kompanijom Storylines za koju će prvi ekološki rezidencijalni brod vrijedan 1,5 milijardi američkih dolara što na Indikatorovoj listi dobrih poslova u privredi u 2022.godini veoma dobro kotira.

Među najbolje poslovne poteze u Evropi portal Indikator.ba izdvojio je ambiciju Danske, Belgije, Nizozemske i Njemačke da izgradnjom energetskih otoka u Sjevernom moru gotovo udesetostruče proizvodnju zelene električne energije kako bi elektrane na vjetar do 2050. održivom energijom opskrbljivale pola stanovnika EU-a.
To je ujedno i odgovor na nove geopolitičke prilike i energetsku krizu izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu. Njemačka pri tom igra veoma značajnu ulogu što je pokazala odluka njene vlade da otvori vrata za zapošljavanje 400.000 radnika iz drugih zemalja i na taj način ublaži pritisak migrantske krize na vlastitu ali i evropsku ekonomiju.

Pri izboru najboljeg poslovnog poteza u svijetu u minuloj godini analitičari portala Indikator.ba za sada nemaju velikih dilema. Elon Musk vlasnik Tesla Motorsa i SpaceX-a te najbogatiji čovjek na svijetu, kupio je društvenu mrežu Twitter za 44 milijarde dolara i svaku od dionica platio po cijeni koja je 38 posto veća od berzovne. Gotovo ni jedan medij u svijetu nije propustio priliku da zabilježi tu kupoprodaju nakon koje će, tako je obećao, "Twiter postati javno digitalno mjesto na kojem će se raspravljati o vitalno važnim sadržajima za čovječanstvo".

Redakcija portala Indikator.ba donošenje konačne odluke i dodjelu priznanja najavljuje za početak proljeća. Partneri ovog projekta su Privredna komora Federacije BiH, kompanija drogerie markt u BiH, a medijski ga podržava i BH Radio 1.

Priredio: Hajdar Arifagić

Štampa
Tags:
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.