NAJBOLJI POSLOVNI POTEZ

Najbolji potez - najveći ugovor

  • 4 april 2023
  • Autor: Indikator.ba
  • Broj pregleda: 524
  • 0 Komentari
Najbolji potez - najveći ugovor

Ugovor vrijedan 361.753.355 eura, koji je javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine potpisalo sa turskom kompanijom Cengiz insaat Sanayi ve Ticeret AS, a odnosi se na izgradnju dionice Medakovo – Ozimice na koridoru V-c, po ocjeni portala indikator.ba najbolji je poslovni potez u BiH u prva tri mjeseca ove godine.
To je ujedno u financijskom smislu i najveći ugovor što je u BiH potpisan u posljednjih 30 godina što ovom potezu daje dodatni primat u odnosu na ostale koje je ovaj portal analizirao i uvrstio za izbor najboljeg poslovnog poteza u 2023.godini.

U toj konkurenciji naći će se i novi posao travničke tvornice električnih bicikla tvrtke Raff Cycles vrijedan 25 miliona euro koji je sklopila sa austrijskim gigantom. Direktor Muamer Trako istovremeno je najavio izgradnju novog proizvodnog pogona sa čijih će traka godišnje izlaziti 5.000 električnih i 1.200 klasičnih dvotočkaša.

Među najbolje poslovne poteze u periodu januar-mart 2023. godine Indikator.ba uvrstio je i odluku našeg internacionalnog košarkaša Dženana Muse da dio kapitala uloži u sve poznatiju bh. tvornicu jahti i kamp prikolica Darubis Caravan koja je trenutno u ekspanziji širenja tržišta i proizvodnje.
Među izuzetnim poslovnim potezima u regiji indikator.ba se opredjelio za odluku Zvonka Popovića, hrvatskog kralja čipsa da sklopi ugovor sa COSTCOM najvećim retail lancem u svijetu (sa godišnjim prihodom od 227 milijardi američkoh dolara) i isporuci čipsa prvo u Meksiko a potom i u Južnu Koreju i SAD.
U konkurenciji je i sklopljeno partnerstvo globalne kompanije za eksternalizaciju poslovnih procesa i tehnologije sa sjedištem u Zagrebu Mplus (Meritus ulaganja d.d.) s menadžmentom grupe kompanija koje u regiji jugoistočne Europe upravljaju američkim brandom Manpower, vodećim globalnim imenom za ljudske resurse. Partnerstvo gradi novu HR vertikalu Mplusa, koja će obuhvatiti 15 kompanija u šest zemalja pod krovnim brendom Workplace, a koje su 2021. imale ukupan prihod od 90 miliona eura.

Treći prijedlog za minulo tromjesečje je i odluka Merkatora da u Crnoj Gori kupi 69 dućana iz sastava lanca supermarketa France i tako potpuno ojača svoje prisustvo na crnogorskom tržištu.
Za najbolji poslovni potez u Evropi u konkurenciji je realizacija velikog projekta plutajuće solarne elektrabne u Bugarskoj približne snage 1.350 megawat sati, a u ostatku svijeta rekordna narudžba kineskih željeznica od 1.200 elektrolokomotiva koje će isporučiti Siemens.

Priredio: Hajdar Arifagić

Štampa
Tags:
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.