EKONOMIJA

FBiH daje nove podsticaje preduzećima namjenske industrije

Za unapređenje proizvodnih procesa izdavojena sredstva u iznosu od 4.000.000,00 KM

FBiH daje nove podsticaje preduzećima namjenske industrije

Federacija BiH daje nove podsticaje za preduzeća namjenske industrije. 
Federalno ministarstvo energije, rudarststva i industrije objavilo je javni poziv preduzećima iz ove oblsti za unapređenje proizvodnih procesa u iznosu od 4.000.000,00 KM. 
Opći cilj Programa je unapređenje poslovanja privrednih društava sa većinskim državnim kapitalom u sektoru namjenske industrije kroz implementaciju novih tehnoloških rješenja, optimizaciju proizvodnih procesa, radi povećanja efikasnosti, osiguranje visokih standarda kvalitete proizvoda, te jačanje konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu. Kroz Program, teži se stvaranju snažnijeg i konkurentnijeg sektora namjenske industrije, koji je usmjeren na povećanje konkurentnosti, doprinoseći tako ukupnom ekonomskom razvoju i stabilnosti zemlje, navodi se u obrazloženju MInistarstva.
U skladu sa navedenim, očekivani efekti Programa su: poboljšanje tehnološke infrastrukture, povećanje konkurentnosti, rast izvoza, povećanje produktivnosti, unaprjeđenje kvalitete proizvoda i stvaranje novih radnih mjesta.
Minimalan iznos sredstava koji se dodjeljuje po jednom javnom pozivu je 50.000,00 KM, a maksimalan iznos sredstava koji se može odobriti za jedno preduzeće je 1.500.000,00 KM.
Ovaj poziv je otvoren 21 dan od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH“.

Foto: ZRAK


 

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.