EKONOMIJA

Bh. izvoz u padu, zbunjujuća statistika za Hrvatsku

Trendovi po državama su različiti, a  najveći pad među glavnim izvoznim partnerima BiH bilježi u razmjeni sa Italijom

Bh. izvoz u padu, zbunjujuća statistika za Hrvatsku

Kao rezultat smanjenih ekonomskih aktivnosti i pada potražnje  iz zemalja glavnih trgovinskih partnera Bosna i Hercegovina bilježi dalji trend pada vanjskotrgovinske razmjene.

U periodu januar-septembar izvoz  je iznosio 12,6 milijardi KM i manji je za 6,4 posto nego u istom periodu prošle godine, dok je istovremeno uvoz iznosio 20,7  milijardi KM i zabilježio  je pad od 1,9 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Pokrivenost  uvoza  izvozom pala je na 60,9 posto,  dok je vanjskotrgovinski robni deficit narastao na 8,1 mlrd KM.

Pad izvozs u Zemlje Europske unije bio je za tri ovogodišnja kvartala  6,8 posto, a stopa pada u zemlje zone slobodne trgovine CEFTA  bila je nešto manja -5,4 posto. Istovremeno, uvoz iz zemalja Europske unije imao je rast od 2 posto, dok je iz zemalja CEFTA ostvario pad od 6 posto.

Trendovi po državama su različiti, a  najveći pad među glavnim  izvoznim partnerima BiH bilježi u razmjeni sa Italijom. U ovu zemlju u koju BiH najviše izvozi proizvode kože i obuće, te aluminija, pad izvoza za devet mjeseci ove godine bio je 28,4 posto u odnosu na isti period prošle godine.  Ukupan izvoz u ovu  zemlju u periodu januar - septembar bio je 1,1 mlrd KM u odnosu na 1,54 mlrd KM u istom periodu lani. Uvoz iz ove  zemlje, međutim, porastao je za 10,4 posto na 2,8 mlrd KM.

Za razliku od Italije, trend u  razmjeni sa Njemačkom je nešto drugačiji - izvoz je dostigao 2,05 mlrd KM i veći je za 3 posto nego lani. Međutim, i uvoz je imao rast, i to mnogo većom stopom od 12,7 posto i dostigao  je iznos od 2,4 mlrd KM.

Trgovinska razmjena sa prvim susjedima takođe se ne odvija u pozitivnom smjeru.

U Srbiju je za tri kvartala  izvezeno robe uvrijednosti 1,55 mlrd KM, što je pad od 13,3 posto u odnosu na lani,  dok  je uvoz imao vrijednost od 2,14  mlrd KM i zabilježio je pad od 6,7 posto. Izvoz u Hrvatsku  je u padu 4,6 posto, a iznosio je 1,95 mlrd KM, dok je uvoz potonuo 25,6 posto iznosivši ukupno 1,58 mlrd  KM. Međutim, treba istaći da se zbog različite metodologije podaci o razmjeni za Hrvatsku koje je objavila Agencija za statuistiku značajno razlikuju u odnosu na podatke Vanjskotrgovinske komore BiH.

Podaci Komore, naime, pokazuju suprotno i govore o  velikom disbalansu BiH u razmjeni sa Hrvatskom, jer je  za osam mjeseci ( što su posljednji podaci)  bh. izvoz iznosio 1,75 mlrd KM, a  uvoz iz  Hrvatske čak 3,45 mlrd KM.

Izvozni proizvod broj 1 obje zemlje su, prema podacima Komore mineralna goriva, ali dok je bh. izvoz ovog proizvoda iznosio skromnih 251,6 miliona KM,  iz  Hrvatske je uvoz bio višestruko veći 1,36  mlrd KM.

Foto:Pexels

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.