EKONOMIJA

Metalska i elektro industrija u problemima

Alarm za djelovanje u vanrednim uslovima poslovanja mnoge kompanije su već upalile

Metalska i elektro industrija u problemima

Odbor Udruženja metalne i elektro industrije FBiH 11.12.2023. godine održao je sjednicu na kojoj je sagledana situacija u metalskoj i elektro industriji Federacije BiH i BiH. Za razliku od prethodnih godina kada je metalska i elektro industrija ostvarivala jako dobre rezultate, 2023. godina je donijela stagnaciju i pad poslovanja. Većina privrednih društava susreće se sa smanjenjem narudžbi i zahtjevima za smanjenjem cijena proizvoda. Da je situacija alarmantna potvrđuju i zvanični statistički podaci o smanjenju obima industrijske proizvodnje u FBiH i podaci o izvozu. Ukupna industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine u oktobru 2023. godine u odnosu na septembar 2023. godine, manja je za 2,9%. U oktobru 2023. godine, u odnosu na oktobar 2022. godine, industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine, manja je za 3,4%. Mjesečna poređenja prema područjima KD BiH 2010. industrijska proizvodnja u oktobru 2023. godine u odnosu na septembar 2023. godine,  u prerađivačkoj industriji manja je za 2,8%. Godišnja poređenja u oktobru 2023. godine, u odnosu na oktobar 2022. godine, industrijska proizvodnja, u prerađivačkoj industriji manja je za 4,1%. U padu je i izvoz ruda, metala i njihovih proizvoda, što je vrlo ozbiljan indikator da ova industrijska grana ide u nepovoljnom smjeru. 
Treba naglasiti značaj metalske i  elektro industrije u FBiH. Izvoz za devet mjeseci 2023. godine je bio veći od četiri milijarde KM što je gotovo 50% ukupnog izvoza Federacije BiH. Kompanije MES-a zapošljavaju oko 34.000 radnika i neke od firmi su zbog nedostatka posla bile prinuđene smanjiti broj zaposlenih. 
Prema najavama sa tržišta EU, ovo je samo početak krize. Očekuje se težak period početkom 2024. godine, a alarm za djelovanje u vanrednim uslovima poslovanja mnoge kompanije su već upalile.
Odbor Udruženja metalne i elektro industrije će od Premijera FBiH i Vlade FBiH tražiti hitan sastanak kako bi se predočilo stanje u kojem se nalazi metalski i elektro sektor i ponudila rješenja koja treba donijeti da bi se ublažila kriza. Ukoliko bi došlo do dodatnog pogoršavanja situacije na tržištu EU i ne bude pravovremenih mjera, neminovna će biti otpuštanja radnika i gašenje pogona, saopćeno je iz Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH.

Foto: Pixabay, PKFBiH

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.