EKONOMIJA

Zbog skupe novogradnje cijene nekretnina u blagom porastu

Sve dok ima potražnje, investitori neće spuštati cijene, kažu stručnjaci

Zbog skupe novogradnje cijene nekretnina u blagom porastu

Mnogima koji se upravo ovih dana odlučuju na kupnju stana to izgleda kao nemoguća misija. Kažu kako nikad nije bilo teže doći do svoje nekretnine. Objašnjenje je vrlo logično – cijene stanova su previsoke. – Kad gledam cijene nekretnina, ne mogu vjerovati. Postalo je nemoguće nabaviti stan bez ogromnog kredita za koji je onda mjesečno potrebna dodatna plaća. U isto vrijeme BiH iz godine u godinu gubi rekordan broj stanovnika. Dakle, sagrađeno je više nekretnina, manje je ljudi, siromaštvo je veće, a nekretnine su rekordno skupe – priča nam sugovornik u razgovoru. Dodatni problem je, kaže, što cijene u starogradnji dosežu rekordno visoke nivoe.

Dragan Milanović, direktor Agencije “Remax” u Banjoj Luci, za Nezavisne novine je rekao da se cijene stanova u novogradnji kreću od 3000 do 5200 KM po četvornom metru, dok je i starogradnja premašila iznos od 3000 KM. – Stara zgrada na dobroj lokaciji ima visoku cijenu, i višu u odnosu na novu gradnju na periferiji – kazao je Milanović. Dodaje kako je sve to upravo posljedica rasta cijena u novoj gradnji te da cijene stanova u staroj gradnji prate taj trend. – Nije logično da cijena novih stanova bude 4000 KM po m2, a u starogradnji bude 1500 KM, tako da su rastom cijena u novogradnji sve vrste nekretnina u blagom rastu – kazao je Milanović.

Dodaje da, sve dok ima potražnje, investitori, naravno, neće spuštati cijene te, kako kaže, imajući u vidu i broj izdanih građevinskih dozvola, nema naznaka da bi moglo doći do pada cijena. Slaviša Raković, ekonomist, ističe u razgovoru za Nezavisne novine da su cijene stanova u RS-u stabilizirane te da u ovoj godini ne očekuje njihov pad.

– Stara gradnja doseže nivo nove gradnje, što upućuje na potencijal da porastu cijene novogradnje, ali ne nužno – kazao je Raković i istaknuo da je tržište nekretnina u RS-u aktivno i ne očekuje nikakvo pomicanje cijena naniže. Predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić kazao je za isti medij da u razdoblju od šest mjeseci ove godine ne očekuje da će doći do pada cijena stanova, kako novih tako ni onih u starogradnji. – Cijena starih stanova u RS-u prati trend rasta cijena novih stanova. Ona je već neko vrijeme stabilna, ne mijenja se, nema rasta, ali, isto tako, nema ni pada – kazao je Račić.

Prema njegovim riječima, ako ne dođe do nekog većeg poremećaja na tržištu, očekuje da će cijene stanova ostati na ovom nivou.

– Međutim, iako su cijene stanova “dosegnule nebo”, potražnja za njima ne jenjava. Zapravo, višestruko je veća od ponude, tvrde agenti. Trend se promijenio, mladi žele živjeti sami, ne opremaju kat kuće. Iako su banke još surove i imaju visoke kamatne stope, mladi se odlučuju za kupnju. Potražnja je velika, a u Sarajevu se malo gradi. Otuda i cijene do osam hiljada po kvadratnom metru. Gradilišta do 50 stanova, to je malo za ovako ozbiljan grad – kazao je za Oslobođenje direktor Agencije “Sigenx” Spaho Ljajić. Kvadrat stana u novijoj gradnji u Mostaru kreće se između tri i četiri hiljade KM. Cijena stana u Sarajevu kreće se od tri do 10 hiljada KM po kvadratnom metru, ovisno o lokaciji, dok se u Istočnom Sarajevu cijene kreću od 2550 do 3000 KM po m2.
Podsjetimo, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna cijena novih stanova po četvornom metru u posljednjem tromjesečju prošle godine iznosila je 2630 KM.

Foto: Indikator.ba

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.