EKONOMIJA

Premija osiguravatelja u FBiH porasla 11,1% u prvoj polovini 2024.

Premije neživotnih osiguranja porasle su 13 posto na godišnjem nivou, a životnih osiguranja 4 posto

Premija osiguravatelja u FBiH porasla 11,1% u prvoj polovini 2024.

Zaračunate bruto premije (GWP) osiguravajućih društava koja posluju u Federaciji Bosne i Hercegovine porasle su 11,1% na godišnjem nivou na 370,3 miliona maraka u prvoj polovici godine, pokazuju službeni podaci .
Premije neživotnih osiguranja porasle su u posmatranom razdoblju 13 posto na godišnjem nivou na 297,3 milijuna maraka, a životnih osiguranja 4 posto na 73 miliona maraka, podaci su objavljeni na stranicama Agencije za nadzor osiguranja u Federaciji BiH.

ASA Central osiguranjeje vodeći osiguravatelj u segmentu neživota s bruto zaračunatom premijom od 43,9 miliona maraka u prvih šest mjeseci, dok je godinu ranije iznosila 45,8 miliona maraka. Slijede Adriatic osiguranje i Euroherc osiguranje s premijom od 43,5 milipna maraka, odnosno 38,8 miliona maraka.

U segmentu životnih osiguranja Grawe osiguranje zauzelo je prvo mjesto sa 16,7 miliona maraka premije u razdoblju januar-juni, dok je u istom razdoblju 2023. godine imalo 16 miliona maraka premije. Slijede Vienna Osiguranje i Uniqa osiguranje sa životnom premijom od 16,3 miliona maraka. odnosno 14 miliona maraka.

Krajem  juna u Federaciji BiH je poslovalo 19 osiguravajućih društava.

Foto: Pexels

Štampa
Kategorije: EKONOMIJA
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.