"Loši" krediti u Bosni i Hercegovini nikada manji

Krediti koji kasne u otplati 90 dana ili više čine svega 3,5 posto ukupnih kredita na kraju prvog polugodišta ove godine

"Loši" krediti u Bosni i Hercegovini nikada manji

Nekvalitetni krediti u Bosni i Hercegovini nikada nisu bili manji, izvještava Indikator.ba.
Krediti koji kasne u otplati 90 dana ili više čine svega 3,5 posto  ukupnih kredita na kraju prvog polugodišta ove godine, prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine.
Ukupni krediti na kraju juna 2024.iznosili su 24,79 milijardi KM, a od toga na nekvalitetne kredite otpada 864,2 miliona KM.
Koeficijant nenaplativih kredita u Bosni i Hercegovini je u stalnom padu. U istom periodu prošle godine  bio je 4,2 posto.
Iako su banke u Bosni i Hercegovini prošle kroz turbulentne periode Covid-19 krize, a potom krize koju je  uzrokovao rat u Ukrajini, zahvaljujući mjerama regulatora i opreznom upravljanju kreditnim rizicima, uspjele su postići visok stepen zdravlja svojih kreditnih portfelja.
Nekvalitetni krediti u Bosni i Hercegovini eskaliirali su nakon velike svjetske finansijske krize 2008. godine Istorijski najveći udio dostigli su u trećem kvartalu 2014. godine, čak 16,1 posto.

Istovremeno, na najniži nivo pala su i rezervisanja za nekvalitetne kredite, koje su iznosila na kraju juna 713,1 milion  KM. Nekada je,  u trećem kvartalu 2014. godina vrijednost rezervisanja premašivala 1,7 milijardi KM. Od tada bilježe konstantan pad, a prvi put sa se na iznos ispod jedne milijarde KM spustila u četvrtom kvartalu 2020. godine.

Nesumnjivo da su dobrom upravljanju kreditnim rizikom banaka, među ostalim, doprinijele i odluke entitetskih agencija za bankarstvo o privremenim mjerama za ublažavanje rizika rasta kamatnih stopa kojima je definisano da banke neće povećati kamatnu stopu iznad nivoa koji se smatra značajnim, ukoliko procijene da će to povećanje kamatne stope imati utjecaja na kreditnu sposobnost korisnika finansijske usluge i da će dovesti korisnika u status neizmirenja obaveza.
Trend u bh. bankama kada su u pitanju loši krediti dio su općeg trenda u zemljama regije (CEESE region) gdje se u većini zemalja, prema Bečkoj inicijativi, bilježi pad.
"Općenito, činjenica da je omjer NPL-a i omjer pokrivenosti ostaje stabilan, unatoč  povećanju zaliha problematičnih kredita,  ukazuje na to da bankarski sektor u regiji pokazuje otpornost 
na vanjske šokove poput visoke  inflacije i   niske kupovne moć domaćinstava.  Međutim, banke i supervizori moraju  nastaviti s oprezom i poduzmati korake za ublažavanje svih negativne učinaka još uvijek neizvjesnog makroekonomskog i geopolitičkog okruženja na kreditne rizike  potencijalnih priliva novih NPL-ova, navodi se u NPL Monitoru Bečke inicijative za prvi kvartal 2024.godine.

Foto: CBBiH

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.

EKONOMIJA

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

POLITIKA I DRUŠTVO

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Prethodni Slijedeća

KOMENTARI I ANALIZE

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

Prethodni Slijedeća
Prethodni Slijedeća

ŽIVOT I UMJETNOST

Borivoje Simić, subota, 31. august 2024.

Prva Sky track karting arena u BiH otvorena u Banjaluci

Jelenko Lolić, vlasnik arene, najavio uzbudljivo iskustvo za sve koji posjete ovo mjesto

Borivoje Simić, četvrtak, 29. august 2024.

Vili Karađorđevića u Han Pijesku vraća se nekadašnji izgled

Počela druga faza rekonstrukcije jedinog kraljevskog objekta u BiH planirane vrijednosti 1.635.200 KM bez PDV-a

Borivoje Simić, utorak, 13. august 2024.

Urednik Indikator.ba osvojio još jednu književnu nagradu

Simić je dobio treću nagradu na konkursu 8. Drinski susreti u kategoriji najboljih rukopisa zbirki priča

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.