Tržište nekretnina u BiH "gladno" novih stanova

U prvom polugodištu prodato 1555 novih stanova, dok je istovremeno tržištu ponuđeno 1007 novosagrađenih stanova

Tržište nekretnina u BiH "gladno" novih stanova

Cijene nekretnina u Bosni i Herceogovini i dalje rastu, dok ponuda još uvijek ne zadovoljava potražnju, izvještava Indikator.ba. 

U prvom  polugodištu  ove godine prodato je 1555 novih stanova (695 u prvom, a 860 u drugom kvartalu),  što je za 9 posto više nego u istom periodu prošle godine. 

Prоsјеčnа ciјеnа prоdаtih nоvih stаnоvа po metru kvadratnom u drugom kvartalu 2023. godine iznosila je 2 603 KM i u usporedbi sа prоsјеčnom ciјеnom prоdаtih nоvih stаnоvа u 2022. gоdini veća je za 6,5 posto, a u оdnоsu nа drugi kvartal 2022. gоdinе veća je za 5,1 posto, prema podacima Agencije za statistiku BiH. 

Ekonomista Faruk Hadžić kaže da je vrlo teško reći da li će i u kojem obimu cijene nekretnina pasti, ali dodaje da on lično u ovom trenutku ne bi kupovao stan. 
- Da se samo gleda tržište  građana Bosna i Hercegovine, onda bi mogli očekivati pad  Međutim, na snažan rast cijena nekretnina poprilično su zaslužni naši građani  koji ne žive
u BiH, koji zarađuju znatno veće plate van BiH i kojima su te cijene prihvatljive i oni održavaju ovako visok nivo cijena.  Ono što sam izjavio prije tri-četiri mjeseca  i sad ću ponoviti - u ovome trenutku ja ne bih rješavao stambeno pitanje, izjavio je Hadžić.

Stambeno tržište je još uvijek "gladno" novih stanova, budući da je potražnja još uvijek velika.  Dok je u prvom polugodištu prodato 1555 novih stanova istovremeno je tržištu ponuđeno "samo" 1007 novosagrađenih stanova. 

Podbacio je drugi kvartal u kojem je izgrađeno svega 386 stanova, što je za 8,7 posto manje u odnosu na isti period 2022. godine. Ipak, u izgradnji ima još 4.860 stanova, što predstavlja rast  za 1,7% u odnosu na broj nezavršenih stanova u istom periodu prošle godine.

Foto: Indikator.ba

 

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.

EKONOMIJA

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

POLITIKA I DRUŠTVO

KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

Prethodni Slijedeća

KOMENTARI I ANALIZE

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

Prethodni Slijedeća
Prethodni Slijedeća

ŽIVOT I UMJETNOST

Borivoje Simić, srijeda, 13. septembar 2023.

Manastir Tvrdoš: Maslinjaci će nadskočiti vinograde

Manastir Tvrdoš je obogaćen sa oko 1.600 stabala maslina, a širenje maslinjaka biće nastavljeno

Borivoje Simić, ponedjeljak, 11. septembar 2023.

Održana 6. dm ženska utrka, trčalo oko 3.000 učesnica

Kompanija dm drogerie markt ove godine je u središte pažnje stavila žensko zdravlje, s posebnim fokusom na mentalno zdravlje žena

Borivoje Simić, nedjelja, 10. septembar 2023.

Webhelp približava bh. građanima njemački jezik

Webhelp, koji je nedavno, u svoju u razvojnu strategiju uključio Sarajevo, otvorio je vrata svim poznavaocima njemačkog jezika

Borivoje Simić, četvrtak, 07. septembar 2023.

Radnici digitalnih platformi ne zarađuju ni prosječnu platu

Postoje značajni propusti u pogledu zaštite i tretmana radnika platformi, a najbolje ocjene u istraživanju dobio je Glovo

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.