Tržište nekretnina u BiH "gladno" novih stanova

U prvom polugodištu prodato 1555 novih stanova, dok je istovremeno tržištu ponuđeno 1007 novosagrađenih stanova

Tržište nekretnina u BiH "gladno" novih stanova

Cijene nekretnina u Bosni i Herceogovini i dalje rastu, dok ponuda još uvijek ne zadovoljava potražnju, izvještava Indikator.ba. 

U prvom  polugodištu  ove godine prodato je 1555 novih stanova (695 u prvom, a 860 u drugom kvartalu),  što je za 9 posto više nego u istom periodu prošle godine. 

Prоsјеčnа ciјеnа prоdаtih nоvih stаnоvа po metru kvadratnom u drugom kvartalu 2023. godine iznosila je 2 603 KM i u usporedbi sа prоsјеčnom ciјеnom prоdаtih nоvih stаnоvа u 2022. gоdini veća je za 6,5 posto, a u оdnоsu nа drugi kvartal 2022. gоdinе veća je za 5,1 posto, prema podacima Agencije za statistiku BiH. 

Ekonomista Faruk Hadžić kaže da je vrlo teško reći da li će i u kojem obimu cijene nekretnina pasti, ali dodaje da on lično u ovom trenutku ne bi kupovao stan. 
- Da se samo gleda tržište  građana Bosna i Hercegovine, onda bi mogli očekivati pad  Međutim, na snažan rast cijena nekretnina poprilično su zaslužni naši građani  koji ne žive
u BiH, koji zarađuju znatno veće plate van BiH i kojima su te cijene prihvatljive i oni održavaju ovako visok nivo cijena.  Ono što sam izjavio prije tri-četiri mjeseca  i sad ću ponoviti - u ovome trenutku ja ne bih rješavao stambeno pitanje, izjavio je Hadžić.

Stambeno tržište je još uvijek "gladno" novih stanova, budući da je potražnja još uvijek velika.  Dok je u prvom polugodištu prodato 1555 novih stanova istovremeno je tržištu ponuđeno "samo" 1007 novosagrađenih stanova. 

Podbacio je drugi kvartal u kojem je izgrađeno svega 386 stanova, što je za 8,7 posto manje u odnosu na isti period 2022. godine. Ipak, u izgradnji ima još 4.860 stanova, što predstavlja rast  za 1,7% u odnosu na broj nezavršenih stanova u istom periodu prošle godine.

Foto: Indikator.ba

 

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.

POLITIKA I DRUŠTVO

KOMENTARI I ANALIZE

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

Prethodni Slijedeća
Prethodni Slijedeća

ŽIVOT I UMJETNOST

Borivoje Simić, ponedjeljak, 06. maj 2024.

Kafa u BiH ponovo poskupljuje

Sve sorte kafe na berzi su jako poskupjele, tako da je neupitno da će cijene biti veće

Borivoje Simić, petak, 26. april 2024.

Google-ovi automobili stigli u BiH

Uskoro ćemo mnoge bh gradove moći vidjeti na Google street view

Borivoje Simić, petak, 16. februar 2024.

Urednik portala Indikator.ba pobijedio na regionalnom književnom konkursu

Borivoje Simić odnio je prvu nagradu na konkursu časopisa "Avlija" iz Rožaja za priču "Neprodate novine"

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.