Međunarodna konferencija "Izgradimo održivu Bosnu i Hercegovinu"

Konferencija, koju podržava International Institute for Climate Action, održat će se 19. i 20. 10. 2023. u Hotelu Hills Sarajevo.

Međunarodna konferencija "Izgradimo održivu Bosnu i Hercegovinu"

Cilj svakog stanovnika Bosne i Hercegovine treba biti održiva u svakom pogledu i okolišno uređena Bosna i Hercegovine. Kako bi postigli društveni napredak moramo djelovati zajedno, te dati svoj doprinos ovom cilju koji nema alternative. Bosna i Hercegovina je prihvatila status zemlje kandidata za članstvo u EU. Iz ove činjenice proizilaze i mnoge obaveze koje moramo prihvatiti i početi živjeti s njima. Kako bi barem malo rasvjetlili naš put organiziramo zajedno s drugim zainteresiranim subjektim međunarodnu konferenciju IZGRADIMO ODRŽIVU BOSNU I HERCEGOVINU. Federalno ministarstvo okoliša i turizma na čelu s ministricom dr.sc. Nasihom Pozder daje bezrezervnu podršku ovakvim projektima.

ESG BH pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Federacije BiH gđe. Lidije Bradara i dopredsjednika Republike Srpske dr.Davora Pranjića, gradonačelnika Distrikta Brčko dr. Zijada Nešića te Federalnog ministarstva okoliša i turizma na čelu s ministricom dr.sc. Nasihom Pozder - kao predsjednicom Znanstvenog odbora konferencije, organizira veliku međunarodnu konferenciju "IZGRADIMO ODRŽIVU BiH" koja će se održati 19. i 20. 10. 2023. u Hotelu Hills Sarajevo. Konferenciju podržava International Institute for Climate Action.

Na konferenciji ćemo, uz suvremene prezentacijske tehnologije, ponuditi najnovije informacije o već uznapredovalom sustavu okolišnog izvješćivanja ESG (Environmental social and governance) sadržanog u Direktivi o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD), kao dio tzv. Green Deal koja je stupila na snagu 16.12.2022. Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD) primjenjivat će se počevši od financijskih izvještaja za 2024. godinu za velike poduzetnike koji zapošljavaju više od 500 djelatnika, dok će se postepeno primjenjivati i na manja kotirajuća društva najzadnje do 2028. godine. U konačnici se očekuje da će više od 50.000 poduzeća preuzeti obaveze iz Direktive.

Uz temu održivog izvješćivanja (ESG) prezentirat ćemo svjetska i europska iskustva vezano za održivo upravljanje otpadom kao neizostavnim i najproblematičnijim dijelom cirkularne ekonomije.

Upravljanje i tehnička opremljenost komunalnih tvrtki u BiH jedna je od velikih prepreka u kvalitetnom gospodarenju otpadom. Proizvođači opreme za gospodarenjem otpadom će ponuditi nove metodologije odvojenog prikupljanja komunalnog otpada te ponuditi i rješenja komunikacijskih vještina vezanih za svijest građana o odvojenom prikupljanja otpada.

Posebnu pažnju na konferenciji posvetit ćemo tehnologijama biološke obrade otpada (kompostiranje, bioplinska postrojenja) koji u BiH čine oko 40% ukupne materijalne strukture komunalnog otpada.

Otpad iz poljoprivrede i šumarstva značajan su, i okolišno prihvatljiv, izvor energije koji je u intenzivnom razvoju. Potreba za daljnjim jačanjem izgradnje sustava upotrebe ovih otpada u energiju (Waste to Energy W2E) novi je izazov za izradu tehnoloških okolišno prihvatljivih rješenja. Opasni radioaktivni i medicinski otpad predstavljaju jedan od najvećih izazova u zemljama regije, a u EU dio su uobičajenih postupaka zbrinjavanja otpada.

Kvaliteta i pouzdanost postrojenja za W2E glavni je preduvjet za okolišno održivo gospodarenje otpadom. Zbog toga značajno mjesto na konferenciji zauzet će upravo proizvođači opreme za incineraciju s novim tehnologijama izgaranja, ali i obrade otpadnih plinova koji imaju iskustva u cijelom svijetu. Rabit ćemo i iskustva nedavno izgrađenih postrojenja W2E u regiji sa svim problemima koji prate ove procese. Vrlo značajna su iskustva iz pirolitičkih procesa i tehnologija „Otpad u vodik“ (Waste to Hydrogen W2H), dok ćemo čuti i najnovija dostignuća u komercijalizaciji ovih postupaka.

Kao jedina održiva energetska oporaba otpada u zemljama regije trenutno se nudi energetska oporaba u cementnoj industriji kao jedino okolišno prihvatljivo rješenje uz vrlo odgovorne gospodarske subjekte koji u BiH upravljaju ovakvim sustavima. Kombinacija hvatanje ugljika, ponovna upotreba i njegovo skladištenje (Carbon capture, utilisation and storage CCUS) u kombinaciji s termičkom oporabom u budućnosti predstavlja jedno od mogućih rješenja dekarbonizacije BiH. Postoje ogromne mogućnosti poboljšanja stanja i količina na ovaj način zbrinutog otpada pa ćemo se posvetiti u jednom cijelom bloku, upravo, napretku u ovoj industriji. Procjena je kako se od ukupne količine alternativnih goriva u cementnoj industriji koristi tek oko 7 % postojećih kapaciteta.

Standardizacija (ISO) u održivom izvješćivanju, upravljanju, pripremi otpada i energetskoj oporabi vrlo je bitan element koji garantira uspješnost i visoki okolišni učinak. Zbog toga ćemo jedan dio konferencije posvetiti upravo standardizaciji kroz postojeće ISO 9001, ISO 14001, ISO 50001, ISO 45001 i ISO 26000 u W2E te novom tehničkom standardu ISO/TR 21916:2021(en) Solid recovered fuels.

Evidentno najveći problem u zemljama regije je niska svijest stanovništva o potrebi energetske oporabe otpada. Još veća prepreka je što se o navedenoj problematici malo ili nikako ne govori. Zbog toga naša konferencija osim promocije W2E promovira i razvoj komunikacijskih vještina za koji smatramo glavnim uzrokom stanja svijesti i raspoloženja stanovnika u dugotrajnim procesima pripreme i izgradnje postrojenja za energetsku oporabu otpada.

Na sva ova i druga pitanja održivog razvoja BiH pokušat će odgovoriti vodeći znanstvenici i stručnjaci zaštite okoliša, proizvođači opreme za različite oblike oporabe otpada, komunikacijski stručnjaci, predstavnici komunalnih tvrtki i predstavnici državne, regionalne i lokalne vlasti. Zbog toga nam se pridružite na našoj konferenciji te ponudite svoje tehnologije, mišljenje i stručne i znanstvene kompetencije BH javnosti, ali i šire.

Zajedno, uz razmjenu iskustava, prezentiranja mogućnosti i znanja - sigurno možemo doći do rješenja!

Prijave za konferenciju vršite putem linka: https://esgbh.com/

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.

KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Prethodni Slijedeća

KOMENTARI I ANALIZE

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

Prethodni Slijedeća
Prethodni Slijedeća

ŽIVOT I UMJETNOST

Borivoje Simić, srijeda, 10. juli 2024.

Radnicima Premier kladionice po 1.000 KM za godišnji odmor

Premier kladionica ima ukupno 1.500 radnika, a svota koju će izdvojiti za njih je 1.500.000 KM

Borivoje Simić, utorak, 09. juli 2024.

Pomama za nekretninama u istarskom gradiću

U ponudi ima svega, od ruševina do kuća koje su u vrlo dobrom stanju 

Borivoje Simić, petak, 16. februar 2024.

Urednik portala Indikator.ba pobijedio na regionalnom književnom konkursu

Borivoje Simić odnio je prvu nagradu na konkursu časopisa "Avlija" iz Rožaja za priču "Neprodate novine"

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.