Ko dominira tržištem lijekova u Bosni i Hercegovini

U top pet proizvođača dva švicarska, Bosnalijek se uspio rangirati na drugo mjesto

Ko dominira tržištem lijekova u  Bosni i Hercegovini

Tržištem lijekova u Bosni i Hercegovini dominiraju strani proizvođači, dok su vodeći veleprometnici domaće kompanije, izvještava Indikator.ba.

Ukupan  promet lijekova koji imaju dozvolu za promet u Bosni i Hercegovini u 2022. godini iznosio je 890,9 miliona KM, prema podacima Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Strani proizvođači imaju dominaciju sa prometom koji je u 2022.godini iznosio 748,0 miliona KM i tržišnim učešćem od oko 84 posto. Domaći proizvođači imali su promet od 142,8 miliona KM i sveukupno drže 16,0 posto tržišnog učešća.

Na bosanskohercegovačkom tržištu prisutan je čak 201 proizvođač lijekova, od čega je osam  domaćih.

Lidersku poziciju drži švicarska kompanija F. Hoffmann - La Roche Ltd sa prometom od 78,3 miliona KM i tržišnim učešćem od 8,79 posto, slijedi Bosnalijek sa prometom od 57,0 mil KM i udjelom od 6,40 posto.
Treće mjesto drži slovenska Krka Novo Mesto koja ima tržišni udio od 5,64 posto, a ostvarila je promet od 50,25 miliona KM.
U top pet proizvođača uvrstila se još jedan švicarska kompanija Novartis Pharma koja se sa prometom od 50 miliona KM i tržinim udjelomm od 5,15 pozicionirala na četvrtom mjestu, dok je peti Hemofarm Banja Luka sa 45,9 mil KM prometa i udjelom od 5,15  posto.


Od preostalih domaćih proizvođača Farmavita Vogošća se nalazi na 10. mjestu sa  prometom od 29,9 mil KM i učešćem od 3,36 posto, dok je ZADA Pharmaceuticals d.o.o. Lukavac na 37. poziciji ostvarivši promet od 4,48 miliona KM i tržišni udio od 0,50 posto.
Slijede AMSAL Pharmaceuticals Vogošća na 39.mjestu sa 3,82 mil KM i udjelom 2,62 posto, Messer Tehnoplin na 41.mjestu sa 3,75 mil KM i udjelom od 2,57 posto.
Na listi su još širokobriješka tvrtka Natura Pharm d.o.o. koja je 84. sa 1,0 mil KM prometa (tržišni udio 0,11 posto) i Pharmamed d.o.o. Travnik  na  169. mjestu (promet 159,4 hiljade KM i udio 0,10 posto)

Kada je rijač o veleprometnicima na prvom mjestu je Herceegovinalijek Mostar koji je ostvario promet od 139,9 mil KM, slijede Hemofarm d.o.o. sa 112,3 mil KM, Phoenix Pharma d.o.o. Bijeljina sa 108,6 mil KM, PTD MGM Farm d.o.o. Kakanj sa 92,6 mil KM, a listu top 5 zaokružuje Roche d.o.o. - Roche Ltd sa 78,3 mil KM.
Na poziciji od šestog do 10 mjesta su domaći veleprometnici Interpromet d.o.o.Novi Grad, Unifarm d.o.o.Lukavac, Farmacija 2011 d.o.o.Bihać , Tuzla-Farm d.o.o Tuzla i Farmavita d.o.o.Vogošća.

Na listi je ukupno 34 veleprometnika.

Grafika: Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine

 

(Prilikom preuzimanja dijelova teksta ili teksta u cjelini obavezno navođenje izvora uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na https://indikator.ba/)

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.

EKONOMIJA

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Prethodni Slijedeća

KOMENTARI I ANALIZE

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

Prethodni Slijedeća
Prethodni Slijedeća

ŽIVOT I UMJETNOST

Borivoje Simić, nedjelja, 21. april 2024.

Otvoren prvi ekskluzivni Maserati salon u regionu

Salon luksuznog talijanskog brenda ujedno predstavlja završetak prve faze projekta najvećeg "zelenog salona automobila“ u regionu

Borivoje Simić, petak, 19. april 2024.

Bosna i Hercegovina dobila prve Euro Velo inspektore

Licence za certifikovanje Euro Velo ruta poslužiće za razvoj Savske rute i državnih biciklističkih ruta u BiH

Borivoje Simić, četvrtak, 18. april 2024.

Luksuzni riječni kruzer sa 100 putnika uplovio u Luku Brčko

Sinoć je u brčansku “Luku“  uplovio kruzer "Victor Hugo", prvi ove godine

Borivoje Simić, petak, 16. februar 2024.

Urednik portala Indikator.ba pobijedio na regionalnom književnom konkursu

Borivoje Simić odnio je prvu nagradu na konkursu časopisa "Avlija" iz Rožaja za priču "Neprodate novine"

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.