Franšiza Mlinar ubrzano se širi u BiH

Kompanija MD Family d.o.o. Sarajevo, koja stoji iza franšize, imala je lani  vrijednost poslovanja od 7,62 miliona KM, a što je za 50,6  posto više nego 2021.

Franšiza Mlinar ubrzano se širi u BiH

Hrvatska franžiza pekara Mlinar ubzrano se širi u Bosni i Hercegovini, a rast u posljednje tri godine je impresivan, izvještava Indikator.ba.. 

Kompanija koja stoji iza franšize MD Family d.o.o. Sarajevo imala je lani  vrijednosst poslovanja od 7,62 miliona KM, a što je za 50,6  posto više nego u istom periodu prošle godine, dok je ostvarena dobit bila 551,8 hiljada KM.

Visok prošlogodišnji rast, koji dijelom treba pripisati i rastu cijena, nastavak je takođe vrlo visokog rasta iz 2021. godine kada su poslovni prihodi bili 5,06 miliona KM, 34,9 posto veći nego 2020. godine, kada su iznosili 3,63 miliona KM.  U 2021. godini zabilježena je dobit od 160,4 hiljada KM, nakon gubitka od 138,7 hiljada KM godinu ranije. 

Broj zaposlenih je u stalnom usponu i sa 36 u 2020. godini narastao je na 53 na kraju 2022. godine. 

Imovina kompanije narasla je na 4,3 miliona KM, ali istovremeno razvoj su pratile i povećane obaveze, koje su na kraju prošle godine ukupno iznosile 3,75 mil KM.

Prva pekara Mlinar u Sarajevu otvorena je 2017. godiine, a danas društvo MD Family ima 23 podružnice u Bosni i Hercegovini. Većina prodajnih objekata je locirana u Sarajevu i okolnim općinama, ali otvoreni su i objekti u Banjaluci, Mostaru, Živinicama, Zenici, Cazinu i drugim gradovima.

Ovih dana MD Family otvorio je u Sarajevu prvi Mlinar Caffe, najavljujući tako širenje svog novog koncepta objekata.

- MD Family svakim danom sve više raste tako da, kako smo je nekada zvali mala, sada je postala velika porodica, kažu Hatidža Demić i Adnan Mujan, vlasnici kompanije MD Family.

Mlinareva priča datira još iz 1903., kada je u Križevcima utemeljna tvrtka “Prvi križevački paromlin i paropila Hinko Švarc i sinovi”, koja je sagradila mlin za pšenicu, a kroz godine  konstantno je rasla.

U Zagrebu je 1969. otvorena u to vrijeme najveća industrijska pekara u državi, koja je ostala do danas, a od 1993. ime je promijenjeno u dioničko društvo Mlinar, koje svoje objekte ima širom Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Slovačke, Australije, Švicarske i BiH.

Britanski investicioni fond MidEuropa je u junu 2019. stekao većinski udio u Mlinaru,  navodno za oko 100 miliona eura, dok je osnivač Mate Škojo zadržao manjinski udio.

Foto: Mlinar

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.

EKONOMIJA

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

POLITIKA I DRUŠTVO

KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

Prethodni Slijedeća

KOMENTARI I ANALIZE

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

Prethodni Slijedeća
Prethodni Slijedeća

ŽIVOT I UMJETNOST

Borivoje Simić, srijeda, 13. septembar 2023.

Manastir Tvrdoš: Maslinjaci će nadskočiti vinograde

Manastir Tvrdoš je obogaćen sa oko 1.600 stabala maslina, a širenje maslinjaka biće nastavljeno

Borivoje Simić, ponedjeljak, 11. septembar 2023.

Održana 6. dm ženska utrka, trčalo oko 3.000 učesnica

Kompanija dm drogerie markt ove godine je u središte pažnje stavila žensko zdravlje, s posebnim fokusom na mentalno zdravlje žena

Borivoje Simić, nedjelja, 10. septembar 2023.

Webhelp približava bh. građanima njemački jezik

Webhelp, koji je nedavno, u svoju u razvojnu strategiju uključio Sarajevo, otvorio je vrata svim poznavaocima njemačkog jezika

Borivoje Simić, četvrtak, 07. septembar 2023.

Radnici digitalnih platformi ne zarađuju ni prosječnu platu

Postoje značajni propusti u pogledu zaštite i tretmana radnika platformi, a najbolje ocjene u istraživanju dobio je Glovo

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.