Energetski samit od 23. do 26. aprila u Neumu

Samit će okupiti ključne domaće i međunarodne aktere, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake u energetici te predstavnike poslovne zajednice

Energetski samit od 23. do 26. aprila u Neumu

Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2024 kao centralni događaj energetskog sektora u BiH biće održan u Neumu od 23. do 26. aprila.

Događaj organizuju Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Delegacija Evropske unije u BiH i Kancelarije specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, Savezna vlada Njemačke preko GIZ, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), ambasada Češke u BiH i britanska ambasada Sarajevo.

Samit će okupiti ključne domaće i međunarodne aktere, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake u energetici te predstavnike poslovne zajednice. Kroz tematske panele, radionice i prezentacije relevantnih projekata, vodiće se diskusije o ključnim temama vezanim za energetski sektor BiH.

- Vlada SAD snažno je posvećena pružanju podrške Bosni i Hercegovini u njenim naporima ka reformi energetskog sektora. Energetski samit kao platforma za razmjenu znanja i iskustava, svjedočanstvo je napora koje činimo zajedno sa našim partnerima u oblikovanju energetske budućnosti zemlje. Očekujemo produktivne diskusije i konkretne prijedloge koji će doprinijeti boljoj budućnosti za sve građane Bosne i Hercegovine - istakla je Courtney Chubb, direktorica Misije USAID-a u BiH.

Prvog dana Samita, navodi se u saopštenju organizatora, govoriće se o implikacijama Uredbe EU o mehanizmu za prilagođavanje granice karbona (CBAM), dostupnosti sredstava u bankarskom sektoru za finansiranje energetske tranzicije, te sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom kroz razvoj nove infrastrukture.

Tokom drugog dana Samita na uvodnom panelu razgovaraće se o energetskoj efikasnosti sa posebnim fokusom na mala i srednja preduzeća te stambeni sektor.
- Članovi Zelenog kluba Parlamentarne skupštine BiH diskutovaće o pravednoj energetskoj tranziciji u BiH, a članovi akademske zajednice razgovaraće o novim pristupima za istraživanje i razvoj. Ostale teme uključivaće i Sistem trgovanja emisijama (ETS), izazove i mogućnosti investiranja u elektrane na obnovljivu energiju te energetske zajednice u BiH - navodi se u saopštenju.

Završni paneli na ovogodišnjem Samitu, kaže se dalje, govoriće o razvoju tržišta električne energije u regiji te potrebi usklađivanja razvoja mrežnih kapaciteta i distribuirane proizvodnje kako bi se odgovorilo na povećanu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Pokrovitelji Energetskog samita u BiH 2024 su Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i regulatorne komisije u sektoru energije u BiH.

Svi zainteresovani za učešće na Energetskom samitu 2024. mogu se prijaviti na www.energetskisamit.ba gdje je dostupno i više informacija o agendi i panelistima.

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.

EKONOMIJA

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

POLITIKA I DRUŠTVO

KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

Prethodni Slijedeća

KOMENTARI I ANALIZE

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

Prethodni Slijedeća
Prethodni Slijedeća

ŽIVOT I UMJETNOST

Borivoje Simić, nedjelja, 21. april 2024.

Otvoren prvi ekskluzivni Maserati salon u regionu

Salon luksuznog talijanskog brenda ujedno predstavlja završetak prve faze projekta najvećeg "zelenog salona automobila“ u regionu

Borivoje Simić, petak, 19. april 2024.

Bosna i Hercegovina dobila prve Euro Velo inspektore

Licence za certifikovanje Euro Velo ruta poslužiće za razvoj Savske rute i državnih biciklističkih ruta u BiH

Borivoje Simić, četvrtak, 18. april 2024.

Luksuzni riječni kruzer sa 100 putnika uplovio u Luku Brčko

Sinoć je u brčansku “Luku“  uplovio kruzer "Victor Hugo", prvi ove godine

Borivoje Simić, petak, 16. februar 2024.

Urednik portala Indikator.ba pobijedio na regionalnom književnom konkursu

Borivoje Simić odnio je prvu nagradu na konkursu časopisa "Avlija" iz Rožaja za priču "Neprodate novine"

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.